12 ianuarie, Duminica după Botezul Domnului. Este ziua în care începe propovăduiriea Fiului Lui Dumnezeu în lume

12 ianuarie, Duminica după Botezul Domnului. Este ziua în care începe propovăduiriea Fiului Lui Dumnezeu în lume

Cu sărbătoarea de astăzi se încheie pomenirea marelui praznic al Botezului Domnului și, totodată, începe propovăduirea Lui în lume.

Cu sărbătoarea de astăzi se încheie pomenirea marelui praznic al Botezului Domnului Nostru Iisus Hristos și, totodată, începe propovăduirea Fiului Lui Dumnezeu în lume.

Sfântul Ioan Botezătorul este cel care a pregătit calea pentru venirea în lume a Fiu al Lui Dumnezeu și care, prin moartea lui nevinovată, prezice jertfa Lui Hristos de pe cruce.

Prin sărbătoarea Botezului Domnului, Iisus Hristos se descoperă tuturor ca fiind Fiul lui Dumnezeu și, totodată, tot atunci, ni se arată și Sfânta Treime.

Sfânta Muceniță Tatiana este pomenită de Biserică în ziua de 12 ianuarie

Sfânta Muceniță Tatiana s-a născut și a trăit la Roma, tatăl său a ocupat funcții înalte în administrația romană, deținând în trei rânduri rangul de proconsul, era creștin și temător de Dumnezeu, dar își păstra în taină credința, persecuțiile împotriva creștinilor fiind frecvente în imperiu. El și-a crescut fiica cu bună-cuviință și frică de Dumnezeu, fiind aleasă în slujba de diaconiță a Bisericii din Roma, scrie Agerpres.

Sfânta Tatiana a suferit chinuri și moarte în timpul împăratului roman Alexandru Sever (223-235).

Deși împăratul Alexandru nu era un prigonitor al creștinilor - mama sa, Iulia Mamia, fiind creștină - în timpul său au avut loc multe persecuții anticreștine, ordonate de proconsulii și guvernatorii din administrația sa.

'Aceia, ocârmuind toate în numele împărătesc, trimiteau porunci pretutindeni, ca 'galileenii' (așa numeau ei pe creștini) cu chinuri și cu moarte să fie siliți la închinarea zeilor romanilor; și erau aleși spre pierderea creștinilor cei mai cumpliți slujitori idolești: Vitalie, comitul, Vas Cubiculariu și Caius Domesticus. Și se vărsa ca apa sângele creștinilor, fără cruțare, atât în Roma, cât și în toate părțile stăpânirii romane'. (Viețile Sfinților)

A fost prinsă atunci și Sfânta Tatiana și, refuzând să se lepede de Hristos, a fost supusă la multe chinuri, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul. A fost omorât și tatăl său, pentru că a fost dovedit că este creștin. După ce mai întâi a fost scos din dregătoria sa și i-au fost luate averile, a fost osândit apoi la moarte prin tăiere și a murit pentru Hristos.

În fiecare an, la 12 ianuarie, Sfânta Muceniță Tatiana diaconița este sărbătorită în mod deosebit la Craiova, în Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru, care-i adăpostește cinstitul cap.

Moaștele Sfintei Tatiana au ajuns pentru prima dată în țara noastră în anul 1204, atunci când renumita familie a Asăneștilor îi duce capul la Târnovo și apoi la Bucovăț, lângă Craiova. În anul 1393, capul sfintei este dus de la Roma la Niceea și apoi la Biserica 'Sfinții Apostoli' din Constantinopol.

După ce Constantinopolul cade sub turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovești aduc capul Sfintei Mucenițe Tatiana, împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița, în județul Vâlcea.

Cu prilejul sfințirii bisericii domnești din Curtea de Argeș, au fost aduse moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana (capul) de la Mănăstirea Bistrița, alături de cele ale Sfinților Serghie și Vah.

După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), cinstitul cap al sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului și apoi adus la Catedrala Mitropolitană 'Sfântul Dimitrie' din Craiova, unde se găsește și astăzi.

Capul sfintei mucenițe a fost adus la Craiova, alături de moaștele Sfântului Nifon și de cele ale Sfinților Serghie și Vah, prin stăruințele Mitropolitului Olteniei din acea vreme, Firmilian. Astfel, prin rânduiala lui Dumnezeu, în urma hotărârii Sfântului Sinod, capul sfintei se găsește și astăzi la Catedrala Mitropolitană din Craiova.

Comenteaza