BOR refuză lingurița de plastic și suspendă împărtășania până la consultarea cu alte biserici ortodoxe

BOR refuză lingurița de plastic și suspendă împărtășania până la consultarea cu alte biserici ortodoxe

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a afirmat miercuri că împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) a credincioşilor este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

"A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deşi cu un caracter temporar: slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie; împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe", a declarat miercuri Bănescu, pentru AGERPRES.

El a menţionat că "a mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtăşirii, timp de două luni, chiar, în 1829, şi tot din motive legate de epidemie".

"Nu este nimic total nou şi nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să îl ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creştin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a 'celor sfinte' şi de punerea în conflict a credinţei profunde cu raţiunea practică. Creştinismul autentic, hrănit din fidelitatea faţă de Tradiţia genuină a Evangheliei şi faţă de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credinţa şi raţiunea, ci le cultivă cu discernământul izvorât din credinţa în Hristos, nu din aceea în propria credinţă", a mai spus purtătorul de cuvânt al BOR.

Linguriţa împărtăşaniei, apărată de preoţi, dar condamnată de medici

Împărtăşania este poate cea mai importantă dintre tainele din religia ortodoxă. Pentru creştinii ortodocşi, ea înseamna împărtăşirea cu trupul şi sângele lui Hristos şi se face de mai multe ori de an. De obicei, în bisericile din România, acest ritual se practică folosind aceeaşi linguriţă. Din acest motiv, medicii atrag atenţia că normele de igienă sunt încălcate, iar oamenii pot contacta diferite boli, unele dintre ele foarte grave.

"Este o problemă de igienă majoră. Boli precum hepatita A sau mononucleoză infecţioasă (boala provocată de virusul Epstein-Barrse, care se manifestă prin febră şi angină) se transmit prin salivă şi sunt boli redutabile, contagioase, care pot duce la epidemii pe aceastaă cale. Este un lucru complet contra normelor igienice”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

Comenteaza