Calendar Creștin Ortodox 6 aprilie. Este prăzuit Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Calendar Creștin Ortodox 6 aprilie. Este prăzuit Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului
| Foto: doxologia.ro

Pe 6 aprilie, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, făcător de minuni și vindecător de oameni.

Sfăntul Eutihie s-a născut în Frigia din părinți creștini. Potrivit Sfinților Părinți, pe când Eutihie era copil și se juca cu alții de vârsta lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alături ceea ce vor fi ei în viață. Când a venit rândul lui, Eutihie a scris: „Eutihie - Patriarh"!

La 30 de ani, Eutihie a fost ales stareț al unei mănăstiri din Amasia. La vârsta de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al său la al V-lea sinod ecumenic, ținut în Constantinopol în anul 553.

Când s-a adus în dezbaterea Sinodului dacă ereticii puteau fi dați anatemei după moartea lor, Eutihie a arătat că da, acest lucru se poate, în baza cuvintelor dumnezeiești de la Cartea a Treia a Regilor [sau Prima, după alte cronologii], 13: 1-8, și de la Cartea a Patra a Regilor [sau a Doua, după alte cronologii], 23:16. Cu prilejul acelui sinod împăratul Iustinian și Patriarhul Mina l-au îndrăgit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina l-a rugat pe împărat ca Eutihie să ocupe scaunul patriarhal după moartea sa. Acest lucru se va întampla, Sfântul Eutihie păstorind Biserica lui Hristos în pace timp de doisprezece ani. După acești ani, împăratul Iustinian a căzut în erezia monofizită. Patriarhul Eutihie pentru că s-a împotrivit ereziei, a fost exilat la mănastirea lui cea dintai. Acolo Patriarhul Eutihie a rămas timp de alți doisprezece ani și opt luni.

El s-a arătat a fi făcator de minuni, căci ii vindeca pe oameni de felurite boli doar cu rugaciuneă și prin ungerea cu untdelemn sfințit. După moartea împăratului Iustinian, a fost împărat Iustin. Acesta l-a rechemat pe Eutihie în scaunul patriarhal de la Constantinopol, în care Sfântul a rămas până la moartea lui. Sfântul Patriarh Eutihie a trecut la cele veșnice în anul 582.

Troparul Sfântului Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Îndreptător credinței și chip blândetilor, învățător înfrânării te-a aratat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele inalte, cu săracia cele bogate. Părinte ierarhe Eutihie, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Tot pe 6 aprilie, facem pomenirea:
- Sfântul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium;
- Sfinților o sută douazeci de mucenici din Persida;
- Sfintei Cuvioase Platonida;
- Sfinților doi Mucenici din Ascalon;
- Sfântului Cuvios Grigore Sinaitul;
- Sfântului Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

Comenteaza