Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în ziua Cinei celei de Taină/ Ce este interzis să faci în Joia Neagră

Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în ziua Cinei celei de Taină/ Ce este interzis să faci în Joia Neagră

În Joia Mare sunt prăznuite patru momente deosebite din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda.

În Joia Mare a avut loc Cina Cea de Taină, la care Iisus a instituit practic Euharistia (Împărtăşania), partea fundamentală a Liturghiei, prin gesturile şi cuvintele Sale. Astfel, Liturghia care se oficiază în această dimineaţă în bisericile ortodoxe reactualizează prin excelenţă momentul în care Iisus le-a dat ucenicilor să mănânce pâine şi să bea vin, zicând "Acesta este Trupul Meu", respectiv "Acesta este Sângele Meu" şi le-a transmis: "Aceasta s-o faceţi întru pomenirea Mea".

În vechime, în această zi se împărtăşeau toate persoanele din comunitatea Bisericii. În unele biserici şi mănăstiri, încă se mai păstrează ritualul spălării picioarelor, după modelul oferit de Iisus în momentul când a spălat picioarele ucenicilor Săi.

Un alte element specific Joii Mari este Denia celor 12 Evanghelii. La slujba respectivă, care va fi oficiată în această seară în biserici şi mănăstiri, sunt citite 12 pasaje evanghelice care prezintă prinderea, procesul şi Răstignirea lui Iisus. De asemenea, din altar va fi scoasă pentru închinare Crucea, care va fi aşezată în mijlocul bisericilor şi care va rămâne acolo până în Vinerea Mare.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

La Denia din Joia Mare, în multe localităţi din Sudul ţării, fetele şi femeile tinere aduc la biserică o panglică. După ce ascultă câte o evanghelie, fiecare credincioasă face câte un nod în panglica respectivă, rostind câte o dorinţă foarte importantă, care se referă la sporul casei, la sănătate şi la împliniri în viaţa personală. Panglica se păstrează într-un loc discret, în casă. După împlinirea fiecărei dorinţe, se desface câte un nod. Astfel că, până la sfârşitul anului, se desfac cele 12 noduri, adică se pot împlini cele mai importante dorinţe pentru persoana care a participat la cele 12 denii. În Muntenia şi în Oltenia se practică obiceiul ca bunicile să spele picioarele copiilor din familie.

Mulţi credincioşi ţin post în Joia Mare pentru ca familia şi gospodăria lor să fie protejate de catastrofe naturale şi de pagubă.

În gospodăriile româneşti în Joia Mare se înroşesc ouăle şi se pregătesc cozonacii şi pasca. Pasca se face din făină albă cernută în tava specială. Cojile de ouă folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sambata Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile si puii aveau sa fie paziţi de păsările prădătoare peste vară, conform creştinortodox.ro

Ce este interzis să faci în Joia Neagră

În Joia Mare, este interzis să ne sărutăm pentru că Iuda l-a sărutat pe Iisus chiar înainte să fie prins de romani.

În Transilvania și în Banat există credința că în Joia Mare nimeni nu trebuie să doarmă, căci cine doarme în ziua aceasta, acela rămâne ”puturos, leneș și netrebnic” un an întreg. Iar dacă Joimărița vine și găsește o femeie dormind, o face leneşă şi incapabilă de lucru peste tot anul.

Femeile nu au voie să spele rufe, nici cu mâna și nici cu maşina de spălat, pentru că la morți, în loc să ajungă pomană, se duce apă murdară de la spălat. 

Două alimente sunt total interzise de tradiţie în aceste zile, inclusiv în Joia Mare, chiar şi pentru cei care nu ţin postul efectiv: oţetul şi urzicile. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi. Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post.
 
Din Joia Mare până în ziua de Paşti se zice că nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.

 

Comenteaza