Sfânta Maria Mică | Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Ce nu este bine să faci astăzi

Sfânta Maria Mică | Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Ce nu este bine să faci astăzi
| Foto: doxologia.ro

Naşterea Maicii Domnului este prăznuită de Biserica Ortodoxă la data de 8 septembrie a fiecărui an. Această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub numele de Sfânta Maria Mică.

În ciuda faptului că în Noul Testament nu este relatat acest eveniment, Naşterea Maicii Domnului apare în Protoevanghelia lui Iacov, carte scrisă în anul 145 şi unde se relatează originea şi copilăria Fecioarei Maria. Conform Protoevangheliei lui Iacov, Maria era de descendenta împărătească şi preoţeasca: tatăl ei Ioachim era urmaş al regelui David, pe când mama ei, Ana era fiica preotului Matthan.

Nașterea Maicii Domnului. De asemenea, Naşterea Maicii Domnului reprezintă prima mare sărbătoare a unui nou an calendaricesc, având în vedere că acesta începe cu data de 1 septembrie, potrivit calendarulortodox.ro.

 Nașterea Maicii Domnului. Peste 2 milioane de români poartă numele de Maria şi Marian ori derivate ale acestora.

SFÂNTA MARIA MICĂ: TRADIȚII, OBICEIURI, SUPERSTIȚII

– Potrivit traditiei ortodoxe, rugaciunile adresate Maicii Domnului de Sfanta Maria Mica de catre cele care isi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricand.
– O alta superstitie romaneasca spune ca persoanele care mananca gatit la foc in aceste zile isi pot atrage asupra lor boli care ii pocesc.
– Sfanta Maria Mica, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, da startul lucrurilor agricole de toamna si momentul in care noul anotimp incepe sa isi intre in drepturi Mai exista
– O alta superstitie romaneasca spune ca cei care mananca gatit la foc in aceste zile au sansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc.
– De Sfanta Maria Mica se aprinde in schimb candela in dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii.

– Este ziua in care se da drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat si anul viitor, se jupoaie coaja ulmilor si se da startul targuilor si iarmaroacelor de toamna.
– 8 septembrie este ziua in care unele pasari precum randunelele isi pregatesc calatoria spre tarile calde, iar gazele si reptilele se retrag in pamant.
– Conform traditiilor, in ziua de Sfanta Maria Mica se fac pelerinaje la manastiri si se duc la biserica fructe, paine si lumanari, pentru a fi sfintite.
Ce nu este bine sa faci de Sfanta Maria Mica

Potrivit traditiei, in ziua de Sfanta Maria Mica este interzis sa faci anumite lucruri:

– Pe 8 septembrie, de Nasterea Maicii Domnului, barbatii nu mesteresc si nu fac treaba in gospodarie, iar femeile nu cos si nu spala rufe.
– Aceasta zi a Nasterii Maicii Domnului trebuie cinstita cu bucurie si tinuta de toata lumea. Nu se cade sa lucrezi sau sa faci treburi gospodaresti tocmai in aceasta zi sfanta.
– De asemenea, in aceasta zi de sarbatoare este interzis sa te certi cu cineva

Comenteaza