Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște. Ce este interzis să faci în Săptămâna Luminată

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște. Ce este interzis să faci în Săptămâna Luminată

A doua zi de Paște marchează începutul Săptămânii Luminate. În această săptămână, credincioșii respectă tradițiile, dar și obiceiurile populare.

Prima zi după Duminica Paștelui mai este numită „Lunea Luminată” sau „Lunea Albă”. Prima săptămână de după Paște poartă numele de Săptămâna Luminată, deoarece, prin învierea din morți, Iisus a mântuit întreaga lume.

Săptămâna Luminată, care urmează imediat după Paște în tradiția creștin-ortodoxă, marchează învierea lui Iisus Hristos, eveniment central al credinței creștine. Această perioadă de sărbătoare, plină de bucurie și solemnitate, este considerată un timp de regenerare spirituală și consolidare a credinței. Săptămâna se încheie în Duminica Tomii și se întinde până la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile), celebrând triumful lui Hristos asupra morții și păcatului. Credincioșii participă activ la slujbe religioase, liturghii și rugăciuni, bucurându-se de răsplata pentru căutarea lumii divine și reafirmându-și credința în prezența lui Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște

Una dintre cele mai importante tradiții din această zi este vizita finilor la nași, unde finii aduc colaci, pască și ouă roșii, iar nașii îi întâmpină cu mâncăruri tradiționale. De asemenea, copiii își vizitează părinții, aducând cadouri specifice sărbătorii.

În multe zone ale țării, băieții merg să stropească fetele cu apă proaspătă sau cu parfum, o practică ce simbolizează dorința de a le aduce sănătate și frumusețe pe tot parcursul anului. Această tradiție este întâmpinată cu bucurie de către fete, care cred că le va aduce noroc și le va ajuta să se căsătorească, scrie Capital.ro.

De asemenea, bisericile continuă să găzduiască slujbe de Paște, preoții purtând veșminte albe și ținând în mână lumânările aprinse din Noaptea Învierii. Se spune că sufletele celor care mor în această perioadă ajung direct în Rai.

În ciuda numeroaselor tradiții vesele, anumite superstiții recomandă ca în această săptămână să se evite munca, în special pentru femei, pentru a nu atrage necazuri.

În a doua zi de Paște, credincioșii continuă să își afirme credința cu salutul "Hristos a Înviat!" – "Adevărat a Înviat!" în această perioadă încărcată de lumină și speranță.

Comenteaza