5 alimente bogate în vitamine

5 alimente bogate în vitamine

 Iată lista cu cele mai importante alimente bogate în vitamine.

Germeni de grau

Produsele integrale sunt pe departe mult mai sanatoase decat produsele din faina alba – dar de ce oare? In timpul fabricarii fainii, nu doar ca se indeparteaza prin cernere atat membrana exterioara a semintei bogata in vitamine, cat si germenii.  Acestea sunt foarte bogate in vitamine, mai ales in vitamina B si vitamina E: 50 de grame de germeni de grau contin de exemplu aproape 12 miligrame de vitamina E si acopera astfel aproape necesarul zilnic al unui adult. Painea si chiflele integrale contin spre deosebire de cele din faina alba toate componentele semintei cerealei si alimenteaza organismul uman cu subtante nutritive considerabil mai multe.

Somonul
Somonul si alti pesti de mare se afla in linia intai datorita continutului lor mare de acizi grasi Omega-3. De asemenea somonul este si un bun furnizor de vitamine: el este bogat in vitamina B6, iar pe langa aceasta mai contine si niacina, acid pantotenic precum si vitamina B12. Pentru o alimentatie echilibrata, ar trebui cel putin o data pe saptamana sa servim un peste gras in meniul nostru. Pe langa somom mai enumeram si alte sortimente de peste precum macroul sau heringul. Trebuie insa de asemenea mentionat faptul ca prin fierbere si prajire se pierd pana la 3o la suta din continutul initial de vitamina B6. La produsele congelate, pierderea poate fi chiar mai mare.

Broccoli
Broccoli este deosebit de bogat in vitamina K: doar 100 de grame pot acoperi necesarul zilnic al unui adult cu 100%. Pe langa vitamina K, Broccoli mai contine si acid pantotenic, acid folic si vitamina C. Si alte sortimente de legume verzi precum spanacul, varza de Bruxelles sau mazarea pot contribui la necesarul zilnic de vitamina K. Pe langa continutul mare de vitamina, Broccoli este recomandat deoarece contine substante cunoscute pentru prevenirea sau combaterea cancerului. Consumul regulat de butoni florali verzi ar trebui sa scada riscul cancerului de vezica, san, intestin si prostata.

Arahidele

Arahidele pot fi adevarate bombe calorice, dar totusi cine consuma din cand in cand aceste fructe, poate aduce efecte benefice organismului. Deoarece la fel ca si celelalte sortimente de nuci, arahidele fac parte din grupa furnizorilor de top de vitamine: acestea sunt deosebit de bogate in acizi pantotenici, acid folic sau niacina. Pe langa arahide mai puteti consuma din cand in cand si alune sau migdale, deoarece acestea contribuie si ele in primul rand prin continutul bogat de vitamina E. Benefice pot fi cateva alune in salata precum si intr-o porttie de orez sau paste chinezesti. Aici puteti separa mai bine cantitatile consumate decat seara in fata televizorului consumand preferatele alune sarate.

Varza verde

Varza verde este o leguma tipic de iarna, care din Septembrie se gaseste pe urma intreaga iarna in magazine. Varza verde se numara printer sortimentele de legume bogate in substante nutritive: in special vitamin K, diferite vitamin B, vitamin E precum si provitamina A se gasesc in cantitati importante in varza verde. De aceea sunt sunt suficiente 100 de grame de varza verde pentru a acoperi necesarul zilnic al unui adult in vitamin C. Pe langa aceasta consumul de varza verde este recomandabil deoarece legumele verzi, la fel ca si Broccoli, contin substante care reduc imbolnavirea de cancer.

Comenteaza