5 ore de aşteptare la Spitalul de Pediatrie Cluj, în plin sezon al virozelor: "cu temperatură 39.3, ca să primească un sirop"

5 ore de aşteptare la Spitalul de Pediatrie Cluj, în plin sezon al virozelor: "cu temperatură 39.3, ca să primească un sirop"

Sezonul virozelor a debutat, iar cei mai vulnerabili sunt copiii. Camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie sunt pline. Este cazul şi Spitalului de Pediatrie din Cluj-Napoca de pe Moţilor, unde părinţii stau cu micuţii uneori chiar şi câte 5 ore până să fie consultaţi de un medic. 

România se confruntă cu cel mai agresiv sezon al virozelor în rândul copiilor din ultimul deceniu. S-au înregistrat 200 de cazuri în 24 de ore, dublu față de medie. Medicii atrag atenția că, de data aceasta, virusurile sunt mai agresive, deoarece s-au modificat pentru a rezista în competiție cu SARS CoV-2. 

Organizația Mondială a Sănătății avertiza încă din septembrie că acest sezon gripal va fi cel mai agresiv din ultimii ani. Estimarea medicilor este că vârful îmbolnăvirilor va fi în februarie anul viitor.

Părinţii copiilor care ajung la camera de gardă de la Spitalul de Pediatrie de pe Moţilor spun că orele de aşteptare înainte de a fi consultaţi îi pun în pericol şi mai mare pe copii.

"Păcat că nu se ocupă de copii poți aștepta ore întregi la rînd și nu te bagă în seamă"
"Stai 4 ore la triaj după care mergi în alt loc și mai stai 4 ore la triaj...
"Doar, în România ai programare la 10 și te ia la 2... bătaie de joc, 5 ore de așteptare!!!!"
 "Am stat 5 ore cu un copil cu temperatură 39.3 că să primească un sirop şi să mi se spună că dacă nu se simte bine să mai revenim. Acum 8 ani mi-am internat copilul cu enterocolita si l-am externat a doua zi pe proprie răspundere din cauza condițiilor mizerabile ,dar prea tarziu pentru că deja luase si o enterocolita. După 8 ani nu s-a schimbat nimic", scriu la recenziile de pe Google câţiva părinţi care au trecut pragul clinicii pediatrice. 

Sala de așteptare de la UPU Copii poate deveni un focar de boli deoarece într-un spaţiu de câţiva metri pătraţi se înghesuie copiii bolnavi ținuți de părinți în brațe pentru a încăpea cât mai multe persoane.

După debutul sezonului virozelor numărul pacienților în spitalele de copii s-a dublat în ultimele săptămâni în majoritatea clinicilor pediatrice din ţară. "Bronșiolita acută (da, maladia care a umplut camerele de gardă din spitalele de copii din toată Europa) este o maladie virală", transmite Mihai Craiu. "Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front", a transmis medicul pediatru Mihai Craiu pentru Digi24.  

Comenteaza