Cum afectează mediul ceea ce mâncăm. Amprenta de carbon a celor mai consumate alimente din Europa

Cum afectează mediul ceea ce mâncăm. Amprenta de carbon a celor mai consumate alimente din Europa

Amprenta personală de carbon este influențată în mare măsură de alimentele pe care le consumăm. Iată ce impact au asupra mediului cele mai consumate alimente din Europa.

V-ați întrebat vreodată care este impactul asupra mediului al alimentelor pe care le mâncăm? Fiecare dintre acestea înseamnă resurse consumate, care implică și poluare.

O cantitate considerabilă de emisii de gaze cu efect de seră este produsă de creșterea animalelor, prelucrarea și procesarea produselor, depozitarea, ambalarea, transportul și prepararea alimentelor pe care le consumăm.

Potrivit unui raport realizat de Greenpeace, animalele din fermele UE au fost responsabile pentru producerea a 704 milioane de tone de dioxid de carbon pe an (luând în calcul și emisiile indirecte), în principal prin metanul pe care îl eliberează, mai mult decât emisiile produse de autoturisme (656 milioane tone CO2e). De exemplu, prepararea unui singur burger de vită va emite o cantitate de 5,75 kg CO2e, de 9,5 ori mai mult decât un burger vegetal (0,61 kg CO2e).

InfoCons a publicat o listă a celor mai consumate alimente, în 2018, în Europa și impactul acestora asupa mediului. Astfel, conform bazei de date a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cele mai consumate 10 alimente pe cap de locuitor în Europa au fost:

  • Laptele (175,6 kg/persoană/an)
  • Grâul (110,3 kg/persoană/an)
  • Cartoful (74,5 kg/persoană/an)
  • Carnea de porc (34,8 kg/persoană/an)
  • Zahărul (34,7 kg/persoană/an)
  • Roșiile (25,5 kg/persoană/an)                                                                                                                                     
  • Carnea de pui (24,4 kg/persoană/an)
  • Peștele și fructele de mare (21,4 kg/persoană/an)
  • Portocalele / mandarinele (17,2 kg/persoană/an)
  • Merele (15,2 kg/persoană/an)

Folosind factorii de emisie oferiți de baza de date Ademe, se poate afla care este echivalentul în dioxid de carbon al acestor zeci de kilograme de mâncare consumate de o singură persoană anual.

Astfel, în top 3 alimente cel mai des consumate care emit cantități foarte mari de dioxid de carbon sunt următoarele: cele aproape 35 de kilograme de carne de porc consumate de o singură persoană într-un an vor produce 325 kg CO2e, valoare urmată de emisiile consumului anual de de lapte (262 kg CO2e) și de carne de pui (134 kg CO2e).

"Curios este că, pe lista cu cele mai cumpărate produse nu se află și carnea de vită, care are cele mai mari emisii dintre toate tipurile de carne, dar care se regăsește cu siguranță în topul alimentelor consumate de americani.

Urmează apoi consumul de pește și fructe de mare (cu 108 kg CO2e), care cuprinde o categorie destul de largă de produse. În orice caz, somonul poate fi luat ca referință pentru întreaga clasă de alimente, întrucât are o amprentă de carbon medie de 5,05 kg CO2e/kg. Din aceeași categorie, unul dintre peștii cu cea mai mică amprentă ar fi heringul sau alte specii similare mici (2,32 kg CO2e/kg), pe când unele dintre cele mai mari emisii sunt înregistrate de creveți (7,06 kg CO2e/kg).

Pe următoarele locuri în acest top, descrescător, sunt grâul (80,5 kg CO2e/persoană/an) (o cereală cu o amprentă semnificativ mai mică decât cea a orezului), cartoful (cu 44 kg CO2e/persoană/an), zahărul (26 kg CO2e/persoană/an), portocalele (16,7 kg CO2e/persoană/an), roșiile (16,6 kg CO2e/persoană/an).

Pe ultimul loc se află consumul de mere (4,2 kg CO2e/persoană/an), aliment care are și cea mai mică amprentă de carbon dintre toate fructele, întrucât culegerea lor nu necesită vreo tehnologie avansată și, în același timp, pomul absoarbe o cantitate mare de emisii de carbon", arată analiza InfoCons.

 

Comenteaza