Anchetă după dezvăluirile din "lagărul" de arși din Spitalul Floreasca: suferință, gândaci și infecții
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 14:28
- Sănătate
- Ascultă știrea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a trimis Corpul de control și Inspecția Sanitară la Centrul de Arşi al Spitalului Floreasca din Bucureşti, după ce familia unei paciente cu arsuri critice a vorbit despre "lagărul" prin care a trecut.
Alexandru Rogobete a anunţat luni că a dispus controale la Centrul de Arşi al Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, după ce a citit "cu mare atenție scrisoarea deschisă a pacientei".
"Mărturia ei este cutremurătoare. Este inacceptabil, inadmisibil, ca în România anului 2025 un pacient să sufere de durere strigând după ajutor. Nu există scuză care să justifice lipsa empatiei și a unui tratament corespunzător al durerii. Am sesizat oficial Colegiul Medicilor din România și am cerut declanșarea unei anchete disciplinare privind aplicarea protocolului terapeutic de analgezie în acest caz.
Sunt hotărât să iau toate măsurile necesare. Nu accept nicio explicație fără argumente și nu tolerez abateri de la obligația fundamentală a oricărui cadru medical: grija față de pacient. Controlul este în desfășurare, iar la finalizarea acestuia vom face public raportul complet. Pacienții trebuie protejați, ascultați și tratați cu demnitate. Nu voi face niciun pas înapoi", a transmis Rogobete, într-o informare postată pe Facebook.
Femeia, care a donat piele pentru sora sa, Lavinia, care a suferit arsuri, a povestit pe pagina sa Facebook prin ce a trecut ea în Spitalul Floreasca, dar și sora sa, care a ajuns în Centrul de Arși cu multiple arsuri după ce centrala locuinţei a explodat, iar aceasta a intrat în casă să-şi salveze copiii.
Lavinia Vlad (37 de ani) a ajuns cu arsuri pe 70% din corp la Spitalul Floreasca din București, la Centrul pentru Arși, pe 1 iunie. Avea arsuri pe mâini, picioare, torace, abdomen, căi aeriene etc.
În primele șase zile a fost în comă. Medicii îi dădeau numai 10% șanse de supraviețuire, a povestit pentru Europa Liberă, Alina Alexandru, sora mai mare a femeii.
Ulterior, într-una dintre postările de pe Facebook, sora pacientei cu arsuri a ataşat fotografii cu gândaci, imagini surprinse în apropierea patului femeii aflate în stare critică. Aceasta spune și că sora sa a contractat multiple bacterii în timpul internării, diagnosticul fiind confirmat de medicii din Belgia, unde a reuşit, într-un final, după 53 de zile de spitalizare la Floreasca, să își transfere sora. Povestea este una cutremurătoare:
"Grefele Laviniei sunt compromise într-o mare masura! Bacteriile au facut şi fac ca acestea să se piarda, să cada, sa îi provoace alte rani. Doar palmele (exterior si interior) plus zona exterioara de pe brate, cuprinsa intre incheietura mainii si cot sunt acoperite cu piele si NU necesita noi interventii chirugicale! ATAT!!! Dupa 53 zile!!!", spune sora pacientei într-o postare pe Facebook.
Femeia spune că secția în care era internată sora era un "lagăr", unde rănile i-au fost "tratate cu monstruozitate": "În LAGARUL de la Floreasca, aceste răni au fost tratate cu monstruozitate, prin lasarea acestor zone sa se lipeasca de cearceafuri si apoi smulse cu brutalitate provocandu-i dureri ingrozitoare si impiedicand orice posibila vindecare. Cand Lavinia plangea si ruga sa gasim solutii, mi-ati spus ca nu e cooperanta ea, ca greutatea ei este de vina, ca nu a suferit arsuri la sfincterul anal (...) Verdictul din Belgia: drumul va fi mai lung decat au estimat initial. Drumul va fi plin de durere, anestezii, curatari, operatii. DAR, la final, Lavinia va pasi pe usa spitalului si ne vom intoarce acasa", scrie news.ro.
Ea a oferit detalii şi pentru Europa Liberă, relatând că atât ea, cât şi unchiul ei, compatibili ADN cu pacienta, au donat bucăţi de piele pentru a o salva pe Lavinia. Cu suprafeţe de piele donate de rude, medicii au acoperit zonele arse de pe gambele bolnavei. După primele zile, Lavinia a putut să se ridice în picioare. Familia a început să spere.
Bolnava primea însă un tratament cu antibiotice puternice.
"Medicii mi-au spus că bacteriile nu există, dar i se dau medicamentele preventiv. Dar sora mea se simţea din ce în ce mai rău. Pentru că starea ei a început să se deprecieze, am făcut o solicitare scrisă către spital pentru a-mi acorda detalii medicale despre starea ei. La început nu mi-au răspuns", povesteşte Alina.
Femeia spune că a insistat. A mers inclusiv la minister şi a cerut să îi fie oferite datele medicale ale surorii sale.
"Atunci am descoperit că a fost infectată cu mai multe bacterii, printre care şi piocianic", arată pentru Europa Liberă sora mai mare a Laviniei, care -a pus la dispoziţie şi documentul care demonstrează acest lucru.
La începutul lunii iulie, starea Laviniei a început să se agraveze.
"După o nouă intervenţie, funcţiile ei vitale au început să cedeze, hemoglobina era foarte mică. Atunci ne-am mobilizat şi am donat sânge. Nici după ce i s-a administrat sânge în fiecare zi, timp de o săptămână, nu i-a crescut hemoglobina", spune femeia.
Pe 16 iulie medicii au încercat să opereze la picioare, însă din cauza stării grave, intervenţia a fost oprită. A fost momentul în care medicii au spus familiei că Lavinia "e o cauză pierdută".
"M-am dus cu părinţii să îşi ia la revedere. Am început să ţip şi să mă rog de oricine să o iau de acolo", povesteşte sora pacientei.
Din a doua jumătate a lunii iulie, ea a început să scrie la spitale din străinătate pentru a-i primi sora.
Toate aceste spitale cereau documente în plus. Dar spitalul a refuzat să i le dea.
"Medicii din Floreasca îmi spuneau că nu pot să cer un transfer pentru că starea ei e una foarte gravă şi nu e transportabilă. De asemenea, au spus că eu nu pot cere formularul european S2 (prin care România decontează costurile medicale din străinătate, n.r.) pentru că Centrul de Arşi este autorizat şi aici se lucrează la cele mai înalte standarde. Ar fi putut fi transferată doar dacă nu se afla într-un centru de arşi autorizat", explică ea situaţia. (Mai multe, aici)