Avertisment! Un cunoscut supliment de vitamine poate crește riscul de cancer și metastaze cerebrale

Avertisment! Un cunoscut supliment de vitamine poate crește riscul de cancer și metastaze cerebrale

O echipă internațională de cercetători a descoperit că un supliment alimentar ar putea crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer de sân triplu negativ, și, în același timp ar putea provoca împrăștirerea metastazelor la creier.

În timp ce studii anterioare au legat unele suplimente alimentare precum nicotinamidă ribozidă (NR), o formă a vitaminei B3, de beneficiile legate de sănătatea cardiovasculară, metabolică și neurologică, noi cercetări conduse de universitatea din Missouri (MU) au descoperit că NR ar putea crește riscul de boli grave, inclusiv dezvoltarea cancerului.

O echipă internațională de cercetători condusă de lector univ. Elena Goun, la catedra de chimie a MU, a descoperit că nivelurile ridicate de NR nu numai că ar putea crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer de sân triplu negativ, dar ar putea provoca și răspândirea cancerului la creier (metastaze), scrie 360medical.ro.

Odată ce cancerul ajunge la creier, rezultatele sunt mortale, deoarece nu există opțiuni de tratament viabile în acest moment, spune prof. Goun, autorul corespondent al studiului.

„Unii oameni le iau (vitamine și suplimente) deoarece presupun automat că vitaminele și suplimentele au numai beneficii pentru sănătate, dar se știu foarte puțin despre cum funcționează acestea, de fapt”, a declarat Goun. „Din cauza acestei lipse de cunoștințe, ne-am dorit să studiem întrebările de bază despre cum funcționează vitaminele și suplimentele în organism”, a precizat ea.

După moartea tatălui ei, în vârstă de 59 de ani, la numai trei luni după ce a fost diagnosticat cu cancer de colon, prof. Goun și-a propus să înțeleagă mai bine, din punct de vedere științific, metabolismului cancerului, respectiv de unde provine energia care ajută cancerul să se răspândească în organism.

Întrucât NR este un supliment cunoscut că ajuta la creșterea nivelurilor de energie celulară, iar celulele canceroase se hrănesc cu această energie pentru metabolismul lor crescut, prof. Goun și-a propus să investigheze rolul NR în dezvoltarea și răspândirea cancerului.

„Munca noastră este deosebit de importantă, având în vedere disponibilitatea comercială largă și un număr mare de studii clinice umane în curs de desfășurare, în care NR este utilizat pentru a atenua efectele secundare ale terapiei cancerului la pacienți”, a spus Goun.

Cercetătorii au folosit o tehnică de imagistică inovatoare pentru a compara și examina cât de multe niveluri de NR au fost prezente în celulele canceroase, celulele T și țesuturile sănătoase.

„În timp ce NR este deja folosită pe scară largă la oameni și este investigată în atât de multe studii clinice în curs de desfășurare pentru aplicații suplimentare, o mare parte din modul în care funcționează NR este asemănător unei cutii negre, nu este încă știut”, a spus prof. Goun.

„Prin urmare, asta ne-a inspirat să venim cu o tehnică de imagistică inedită, bazată pe imagistica bioluminiscentă ultrasensibilă, care permite cuantificarea nivelurilor NR în timp real, într-o manieră neinvazivă. Prezența NR este afișată cu lumină și cu cât lumina este mai strălucitoare, cu atât mai mult NR este prezent”, a spus prof. Goun.

Conform acesteia, concluziile studiului subliniază importanța cercetării atente ale potențialelor efecte secundare ale suplimentelor precum NR înainte de utilizarea acestora la persoanele care pot avea diferite tipuri de afecțiuni de sănătate.

Comenteaza