Boala Parkinson ar putea fi prezisă cu 7 ani înainte de apariţia primelor simptome

Boala Parkinson ar putea fi prezisă cu 7 ani înainte de apariţia primelor simptome

În prezent, nu există medicamente care să încetinească sau să oprească boala Parkinson, iar eforturile de a dezvolta tratamente preventive sunt îngreunate de capacitatea de a şti dacă o persoană va dezvolta această afecţiune.

Cercetătorii au identificat, cu ajutorul inteligenţei artificiale, o semnătură biologică a bolii Parkinson care, speră ei, ar putea duce la un simplu test de sânge pentru depistarea acestei afecţiuni cu cel puţin şapte ani înainte de apariţia simptomelor.

Cu ajutorul învăţării automate - o formă de inteligenţă artificială - cercetătorii de la University College London şi de la Centrul Medical Universitar din Goettingen, Suedia, au analizat probe de sânge de la persoane cu Parkinson şi au detectat opt proteine cheie sau „biomarkeri" comuni celor care suferă de această afecţiune, scrie Sky News.

Inteligenţa artificială a fost folosită pentru a analiza probe de sânge prelevate în urmă cu un deceniu de la persoane cu o afecţiune a somnului, numită tulburare de mişcare rapidă a ochilor, dintre care aproximativ 75% ajung să dezvolte Parkinson.

Până în prezent, inteligenţa artificială a fost capabilă să prezică în mod corect ce pacienţi vor dezvolta boala Parkinson. Mai mult decât atât, instrumentul a reuşit să facă acest lucru cu până la şapte ani înainte de apariţia primelor simptome, relevă sursa citată de Mediafax.

„Acest lucru înseamnă că terapiile medicamentoase ar putea fi administrate într-un stadiu mai timpuriu, ceea ce ar putea încetini progresia bolii sau chiar preveni apariţia acesteia", a declarat dr. Michale Bartl de la UMC Goettingen.

Un test de sânge care să prezică Parkinson cu ani în avans ar putea fi esenţial pentru accelerarea studiilor clinice - dar nu este lipsit de obstacole etice, spune profesorul neurolog Ray Chaudhuri, de la King's College din Londra, potrivit Sky News.

Cercetătorii mai au de lucru pentru a valida acurateţea testelor şi pentru a dezvolta o versiune care să poată fi utilizată cu uşurinţă în clinică.

Comenteaza