Care au fost cele mai frecvente tipuri de cancer în 2022/ Numărul îmbolnăvirilor, în creștere. Prognoza OMS pentru anul 2050

Care au fost cele mai frecvente tipuri de cancer în 2022/ Numărul îmbolnăvirilor, în creștere. Prognoza OMS pentru anul 2050

O analiză a Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului arată că zece tipuri de cancer au cuprins în mod colectiv aproximativ două treimi din cazurile noi și decesele la nivel global în 2022.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), au publicat cele mai recente estimări ale efectului la nivel global a bolilor maligne.

Estimările IARC, bazate pe cele mai bune surse de date disponibile în peste o sută de țări în 2022, evidențiază povara tot mai mare a cancerului, impactul disproporționat asupra populațiilor defavorizate și nevoia urgentă de a aborda inechitățile legate de cancer la nivel mondial, scrie .

Numărul estimat de oameni care erau în viață în decurs de cinci ani de la diagnosticul de cancer a fost de 53,5 milioane; aproximativ una din cinci persoane dezvoltă cancer de-a lungul vieții și aproximativ unul din nouă bărbați, respectiv una din doisprezece femei mor din cauza bolii.

Noile estimări disponibile pe Observatorul Global al Cancerului IARC arată că zece tipuri de cancer au cuprins în mod colectiv aproximativ două treimi din cazurile noi și decesele la nivel global în 2022. Datele acoperă 185 de țări și 36 de tipuri de cancer.

Cancerul pulmonar a fost cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cu 2,5 milioane de cazuri noi reprezentând 12,4% din totalul cazurilor noi. Cancerul de sân la femei s-a clasat pe locul al doilea (2,3 milioane de cazuri, 11,6%), urmat de cancerul colorectal (1,9 milioane de cazuri, 9,6%), cancerul de prostată (1,5 milioane de cazuri, 7,3%) și cancerul de stomac (970 000 de cazuri, 4,9%).

Cancerul pulmonar a fost cauza principală de deces prin cancer (1,8 milioane de decese, 18,7% din totalul deceselor cauzate de cancer), urmat de cancerul colorectal (900 000 de decese, 9,3%), cancerul hepatic (760.000 decese, 7,8%), cancerul de sân (670.000 de decese, 6,9%) și cancer de stomac (660.000 de decese, 6,8%).

Reapariția cancerului pulmonar ca cel mai frecvent cancer este probabil legată de consumul persistent de tutun în Asia.

Au existat unele diferențe în funcție de sex în ceea ce privește incidența și mortalitatea față de totalul global pentru ambele sexe. Pentru femei, cancerul cel mai frecvent diagnosticat și principala cauză de deces prin cancer a fost cancerul de sân, iar cancerul pulmonar pentru bărbați.

Cancerul de sân a fost cel mai frecvent cancer la femei în marea majoritate a țărilor (157 din 185).

Pentru bărbați, cancerele de prostată și colorectal au fost a doua și a treia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, în timp ce cancerele de ficat și colorectal au fost a doua și a treia cauză de deces prin cancer. Pentru femei, cancerul pulmonar și colorectal au fost al doilea și al treilea, atât pentru numărul de cazuri noi, cât și pentru decese, se arată în analiza OMS.

Cancerul de col uterin a fost al optulea cel mai frecvent cancer la nivel global și a noua cauză de deces prin cancer, reprezentând 661 044 de cazuri noi și 348 186 de decese. Este cel mai frecvent cancer la femei din 25 de țări, dintre care multe se află în Africa sub-sahariană. Chiar dacă se recunoaște nivelurile de incidență diferite, cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică, prin extinderea Inițiativa OMS pentru eliminarea cancerului de col uterin.

Persoanele din țările cu indicele dezvoltării umane (IDU) scăzut, mai expuse

Estimările globale relevă inechități izbitoare în povara cancerului în funcție de dezvoltarea umană iar acest lucru este valabil mai ales pentru cancerul de sân, subliniază OMS. În țările cu un IDU foarte ridicat, una din doisprezece femei va fi diagnosticată cu cancer de sân de-a lungul vieții și 1 din 71 de femei moare din cauza acestuia. În schimb, în ​​țările cu un IDU scăzut; în timp ce doar una din 27 de femei este diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieții, una din 48 de femei va muri din această cauză. 

OMS informează că „peste 35 milioane de cazuri noi de cancer sunt prognozate în 2050, o creștere de 77% față de cele 20 milioane de cazuri estimate în 2022”. Povara globală în creștere rapidă a cancerului reflectă atât îmbătrânirea și creșterea populației, cât și modificările expunerii oamenilor la factorii de risc, mai multe dintre acestea fiind asociate cu dezvoltarea socioeconomică.

Tutunul, alcoolul și obezitatea sunt factori cheie din spatele incidenței tot mai mari a cancerului, poluarea aerului fiind încă un factor cheie al factorilor de risc de mediu.

În ceea ce privește sarcina absolută, se așteaptă ca țările cu IDU ridicat să înregistreze cea mai mare creștere absolută a incidenței, cu încă 4,8 milioane de cazuri noi estimate în 2050, comparativ cu estimările din 2022. Cu toate acestea, creșterea proporțională a incidenței este cea mai izbitoare în țările cu IDU scăzut (creștere cu 142%) și în țările cu IDU mediu (99%). De asemenea, se preconizează că mortalitatea prin cancer în aceste țări se va dubla în 2050.

Comenteaza