Care sunt diferenţele dintre vaccinul Pfizer/BioNTech şi vaccinul Moderna

Care sunt diferenţele dintre vaccinul Pfizer/BioNTech şi vaccinul Moderna

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat UE autorizarea condiţionată a vaccinului dezvoltat de compania americană Moderna împotriva COVID-19.

La fel ca vaccinul Pfizer/BioNTech, vaccinul Moderna determină sistemul imunitar să atace coronavirusul prin introducerea unui fragment din codul genetic al virusului. 

În ceea ce privește eficiența, vaccinul Moderna a înregistrat o eficienţă de 94,5% în prevenirea Covid-19 în cazul celor care au fost urmăriţi în medie timp de 7 săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze, conform FDA.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a înregistrat o eficienţă de 95% în prevenirea Covid-19 în cazul celor care au fost urmăriţi în medie timp de două luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Cele două vaccinuri diferă și când vine vorba de conservare. Vaccinul Pfizer/BioNTech are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade C, în timp ce serul dezvoltat de Moderna are nevoie de o temperatură de -20 de grade C.

În afara super-congelatoarelor, vaccinul de la Pfizer/BoiNTech poate fi păstrat 5 zile în frigider , în timp ce cel de la Moderna până la 30 de zile. 

O altă diferența importantă este aceea că sunt cele de la Moderna sunt livrate în flacoane multidoză de câte 10 doze, nu 5 cât are vaccinul de Pfizer/BioNTech.

Conform analizelor FDA, niciunul dintre vaccinuri nu provoacă efecte adverse grave. Pacienții au prezentat o durere în zona înțepăturii, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane și dureri ale articulațiilor. 

Comenteaza