Care sunt persoanele cele mai predispuse la reacţii adverse după vaccinul anti-COVID

Care sunt persoanele cele mai predispuse la reacţii adverse după vaccinul anti-COVID

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a făcut, pe baza simptomelor raportate de cei care au fost deja vaccinați, un "profil" al persoanei predispuse la reacţii adverse după imunizare.

Astfel, conform coordonatorului CNCAV, peste 75% dintre persoanele vaccinate care au raportat reacţii adverse sunt femei, iar vârsta medie a persoanelor este de 41 de ani. Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că nu au fost înregistrate cazuri severe de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID.

"Au fost raportate, în perioada 9 februarie - 14 februarie, 432 de reacţii adverse postvaccinale indezirabile, dintre care 76% au fost raportate pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, restul fiind raportate direct în Registrul electronic naţional al vaccinărilor, la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Vârsta mediană a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 ani şi 88 de ani, 77% dintre persoanele care au raportat reacţii adverse fiind de sex feminin. Perioada mediană între data vaccinării şi data debutului reacţiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 şi 31 de zile. În funcţie de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacţii severe şi 432 de cazuri de reacţii clasificate ca nesevere", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, 51% au fost reacţii adverse de tip local, cu durere, cu tumefacţie, cu erupţie la locul de administrare, stare de oboseală, febră şi frison, 34% dintre persoane au raportat disconfort, durere musculară sau dureri articulare, 30% cefalee. 

Mai exact, pentru vaccinul Pfizer/BioTech au fost înregistrate, până în prezent, 556 de reacţii de tip local, cu durere la locul de administrare, şi 2.324 de reacţii generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarian. Administrarea serului a început pe 27 decembrie și, până marți după-amiază, au fost injectate în total 1.111.438 de doze.

În urma administrării vaccinului de la Moderna, s-au înregistrat 9 reacţii de tip local - durere la locul de administrare şi 75 de reacţii generale - febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarian. Serul de la Moderna este administrat începând din 4 februarie, iar până marți după-amiază, au fost injectate 68.744 de doze.

Pentru vaccinul de la AstraZeneca, care a început să fie administrat pe 15 februarie, 16.907 de doze administrate, s-au raportat în total7 reacţii - patru de tip local, cu disconfort, durere la locul de administrare, şi trei generale - febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi stare de insomnie.

Comenteaza