Clujenii sună la 112 şi aşteaptă cu zilele ambulanţa. Sistemul de sănătate, depăşit de solicitările COVID
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Sep 2021, 08:22
- Sănătate
- Ascultă știrea
DSP Cluj și echipajele medicale de urgență sunt depășite de valul patru al pandemiei de Covid-19. Situaţia e asemănătoare şi în Bucureşti.
Mii de oameni sună la Ambulanță și cer să fie testați pentru COVID-19 deoarece prezintă simptome. Şi în Cluj, dar şi în Bucureşti aceştia aşteaptă uneori chiar mau mult de trei zile până când ajunge un echipaj pentru a le face un test şi o evaluare medicală de specialitate.
Situația epidemiologică în ceea ce privește infecția cu Covid-19 în ţară, dar şi în județul Cluj se agravează accelerat. Valul 4 al pandemiei de Covid-19 pare a fi din ce în ce mai îngrijorător și fără milă.
Sunt pacienţi care au apelat la Direcția de Sănătate Publică din Cluj după ce au aşteptat ore în şir o ambulanţă care nu a mai venit. DSP îndrumă către o unitate medicală, dar deplasarea pe stradă, cu transportul în comun sau cu un taxi, interacționând și cu alte persoane, i-ar expune pe alţi cetăţeni la riscul infectării.
Spitalele încep din nou să se aglomereze, ambulanțele sunt pline, iar echipajele de pe ambulanță și personalul Direcției de Sănătate Publică, depășiți de situație. Mihai Moisescu, şeful DSP Cluj, a recunoscut că Direcția de Sănătate Publică Cluj este, într-adevăr, depășită de situație. Valul al patrulea ne-a adus un scenariu sumbru.
„Suntem foarte înghițiți de valul care vine și e clar, nu se mai pot respecta unele chestiuni. Nu pot să spun dacă într-o oră sau în 10 ore ajung la dumneavoastră, la pacient, dacă ne contactează. Îmi cer scuze, sunt foarte multe solicitări și încercăm să prioritizăm”, a recunoscut Moisescu.
Şi în capitală oamenii așteaptă chiar și 72 de ore până când la adresă să ajungă un echipaje de ambulanță, perioadă în care sunt sfătuiți să stea în casă, mai ales dacă au simptome specifice infectării cu Covid. Comparativ cu august, numărul cererior la Ambulanță, în general, a crescut în septembrie cu 93%.
Chiar dacă în această perioadă au fost sistate concendiile de odihnă, tot nu există numărul necesar de angajați pentru a face față valului de cereri. Conducerea instituției a cerut pentru luna octombrie să fie detașați 70 de medici rezidenți, pentru a putea face față situației, potrivit digi24.ro.