De ce produsele fără gluten nu sunt întotdeauna sănătoase

De ce produsele fără gluten nu sunt întotdeauna sănătoase

Piața alimentelor fără gluten a crescut exponențial în ultimii ani, însă, în urma unui studiu derulat pe o perioadă de mai mulți ani, o echipă de cercetători din Spania susține că acestea nu sunt întotdeauna cele mai sănătoase.

Boala celiacă, dar nu numai - glutenul poate provoca şi o sensibilitate mai puţin gravă, dar totuşi enervantă. Şi tocmai din acest motiv planează de câţiva ani ideea că o dietă fără gluten este mai sănătoasă. Produsele fără gluten, de fapt, nu sunt întotdeauna mai sănătoase, vin argumentele ştiinţifice.

Pe o perioadă de 9 ani, o echipă de cercetători de la Universitatea din Ţara Bascilor (UPV/EHU) a analizat 200 de produse fără gluten pentru a evalua eventualele deficienţe nutriţionale ale acestora. O cercetare care îşi asumă o relevanţă deosebită în virtutea creşterii cazurilor de boală celiacă în ultimii ani. Ca să nu mai vorbim de celelalte tulburări atribuite consumului de gluten. „Dar produsele fără gluten nu sunt mai sănătoase”, spune Jonatan Miranda-Gómez, cercetător la grupul de cercetare Gluten 3S, care a descoperit că din punct de vedere nutriţional, în multe cazuri, produsele fără gluten prezintă lipsuri, scrie Mediafax

Multe produse analizate de cercetători au un conţinut mai mare de lipide nesaturate (grăsimi nocive) şi sare, precum şi mai puţine fibre. Pastele sunt un exemplu semnificativ al modului în care industria alimentară lucrează pentru a îmbunătăţi calitatea produselor fără gluten. Cel fără gluten este de obicei făcut din porumb sau orez. Dar, în ultimii ani, a existat o difuzare a ingredientelor precum meiul, leguminoasele şi hrişca. O alegere care are un impact pozitiv din punct de vedere nutriţional, deoarece face posibilă producerea de paste cu un conţinut mai scăzut de lipide în timpul procesului de extrudare.

Cu alimentele nesolide, producătorii adoptă alte strategii. În bere, de exemplu, în loc să înlocuiască glutenul, se descompune prin adăugarea de enzime în timpul procesului de limpezire. Totuşi, după cum subliniază Miranda, "acest proces are o limită. Moleculele dăunătoare pot scăpa de analizele de rutină. Mai mult, unii membri ai Asociaţiei Celiaci ne-au spus că berea fără gluten nu este întotdeauna potrivită pentru ei".

„În ultimii ani – continuă omul de ştiinţă – mai multe studii au arătat că şi alte molecule pot fi dăunătoare şi că, chiar dacă urmezi o dietă strict fără gluten, unele alimente pot provoca totuşi disconfort”. 

„Se poate concluziona – scriu cercetătorii – că este important să se acorde atenţie de fiecare dată compoziţiei nutriţionale a alimentelor fără gluten, întrucât aceste produse, care sunt la mare căutare, sunt supuse modificări continue în compoziţia lor, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea nutriţională. Dar, în ciuda îmbunătăţirilor aduse formulării produselor fără gluten în ultimii ani, profilul lor de macronutrienţi sugerează că nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutriţional cu omologii lor care conţin gluten. De aceea, se recomandă ferm ca industria alimentară să continue să schimbe aceste produse, pentru a le creşte calitatea nutriţională, a se adapta la cerinţele pieţei şi a oferi o alimentaţie echilibrată pacienţilor cu boală celiacă”.

loading...
Comenteaza