DELICIUL BELGIAN, duşmanul declarat al CANCERULUI şi al MALFORMAŢIILOR CONGENITALE, aliatul de încredere al INIMII şi al DIGESTIEI

DELICIUL BELGIAN, duşmanul declarat al CANCERULUI şi al MALFORMAŢIILOR CONGENITALE, aliatul de încredere al INIMII şi al DIGESTIEI
O varietate de varză cultivată încă de pe vremea Romei Antice pentru mugurii săi comestibili, dar ignorată aproape complet de români, este un incredibil luptător împotriva multor tipuri de cancer.

Originară din Belgia, de unde şi-a tras şi umele, varza de Bruxelles este o legumă de iarnă bogată în proteine, fibre, carbohidraţi, vitaminele A, B,C,E,K, cupru, potasiu, fosfor, fier, magneziu, sodiu, calciu, zinc, acid folic şi mangan.

Reduce riscul de apariţie a cancerului

Fitonutrientii care se gasesc in varza de Bruxelles intensifica activitatea sistemului imunitar pentru a proteja impotriva afectiunilor, printre care si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul, unul dintre cei mai puternici fitonutrienti glicosinolati, sunt enzime care ajuta la detoxifierea organismului, prin alternarea genelor, astfel ajutand la eliminarea substantelor cancerigene mult mai repede.

Glucosinolatii din varza de Bruxelles ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului de colon in raspunsul aminelor heterociclice, compusi cancerigeni produsi cand carnea este pregatita la grill.

Studiile au demosntrat ca o dieta bogata in legume, precum varza de Bruxelles, broccoli, varza si conopida ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer de plamani, colon, san de ovare. Noile studii sugereaza ca acestei liste poate fi adaugat si cancerul de vezica urinara.

Previne malformaţiile congenitale

Varza de Bruxelles este indicata in special femeilor insarcinate, deoarece acidul folic continut ajuta la divizarea celulelor, atat de necesara in sintetizarea ADN-ului. Fara acid folic, celulele sistemul nervos al fetusului nu se divid adecvat. Deficitul de acid folic in timpul sarcinii este asociat cu cateva defecte de nastere, printre care defecte ale tubului neural.

Previne artrita reumatoidă

In timp ce un studiu sustine ca doze ridicate de suplimente cu vitamina C duce la formarea osteoartritei, un altul sustine ca prin consumarea alimentelor cu continut ridicat de vitamina C oamenii se protejeaza de poliartita infalamtorie, o forma de artita reumadoida care implica lezarea a 2 sau mai multe articulartii.

Stimulează sistemul digestiv

O cana de varza de Bruxelles contine 4 grame de fibre, atat fibrele solubile cat si cele insolubile gasindu-se in cantitati egale. Fibrele nu numai ca sunt satioase, ci hranesc si celulele captuselii colonului, ajutand la buna functionare a acestuia si prevenind impotriva cancerului de colon si bolii diverticulare.

Luptă cu afecţiunile cardiovasculare

Oamenii de stiinta sustin ca acesta legume aduce beneficii semnificative sistemului cardiovascular. Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii sunt de parere ca fitonutrienti descoperiti in aceasta leguma ajuta la scaderea cantitatii de colesterol din organism.

Detoxifică organismul

Timp de 20 ani s-a stiut ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza ca antioxidantii, ajutand la dezarmarea radicalilor liberi inainte ca acestia sa afecteza ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Un nou studiu arata ca fitonutrientii din varza de Burxelles lucreaza la nivele mult mai ridicate. Acesti compusi de fapt trimit semnale genelor noastre pentru a creste productia de enzime implicate in procesul de detoxifiere, procesul de curatare prin care organismului elimina reziduurile.

Un studiu realizat in Singapore, China, in care au fost implicate numai femei a descoperit ca la nefumatori varza de Bruxellles, conopida etc scade riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori consumarea acestor legume reduce riscul cancerului de plamani cu 69%.

Comenteaza