Dieta fără carne ar putea duce la stări de depresie accentuate, susține un studiu

Dieta fără carne ar putea duce la stări de depresie accentuate, susține un studiu
| Foto: mediafax.ro

Vegetarianismul pare să fie asociat cu o prevalenţă ridicată a episoadelor depresive.

În acest studiu, s-a constatat că participanţii care au exclus carnea din dieta lor au o prevalenţă mai mare a episoadelor depresive în comparaţie cu participanţii care consumau carne. Această asociere este independentă de factorii socio-economici, de stilul de viaţă şi de deficienţele nutritive.

Asocierea dintre vegetarianism şi depresie este încă neclară, de aceea cercetătorii şi-au propus să investigheze asocierea dintre o dietă fără carne şi prezenţa episoadelor depresive în rândul adulţilor.

A fost efectuată o analiză transversală cu date de bază din populaţia ELSA-Brasil, care a inclus 14.216 brazilieni cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani.
 
O dietă fără carne a fost definită din într-un chestionar validat de frecvenţă alimentară. Instrumentul Clinical Interview Schedule-Revised (CIS-R) a fost utilizat pentru a evalua episoadele depresive, potrivit ScienceDirect.
 
Asocierea dintre dieta fără carne şi prezenţa episoadelor depresive a fost exprimată ca un raport de prevalenţă (PR), determinat prin regresie Poisson ajustată pentru variabilele potenţial confuze şi/sau mediatoare: parametrii sociodemografici, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, mai multe variabile clinice, starea de sănătate autoevaluată, indicele de masă corporală, aportul de micronutrienţi, proteine, nivelul de procesare a alimentelor, aportul zilnic de energie şi modificările în dieta din ultimele 6 luni.
 
Cercetătorii au descoperit o asociere pozitivă între prevalenţa episoadelor depresive şi o dietă fără carne. Persoanele care nu consumau carne au înregistrat aproximativ de două ori mai multe episoade depresive decât consumatorii de carne.
 
În urma studiul s-a ajuns la concluzia că pisoadele depresive sunt mai răspândite la persoanele care nu consumă carne, independent de factorii socio-economici şi de stilul de viaţă. Deficienţele nutritive nu explică această asociere. Natura asocierii rămâne neclară, iar datele longitudinale sunt necesare pentru a clarifica relaţia cauzală.

loading...
Comenteaza