DIETA SFÂNTĂ - ce mănâncă zilnic călugării de la Muntele Athos. E secretul LONGEVITĂŢII

DIETA SFÂNTĂ - ce mănâncă zilnic călugării de la Muntele Athos. E secretul LONGEVITĂŢII
Călugării de pe Muntele Athos sunt renumiţi pentru viaţa lor îndelungată şi pentru sănătatea pe care o au.

Se pare că totul se datorează dietei şi stilului de viaţă pe care îl duc. Ei nu fac excese alimentare, nu consumă carne şi ţin toate posturile de peste an.

Formula magică: 3, 3, 1

Formula acestei diete de tip intermitent este foarte simplă, programul alimentar fiind alcătuit din trei modele uşor de urmărit pe durata unei săptămâni. Astfel, sunt trei zile de post, în care se mănâncă din belşug fructe şi legume, urmate de alte trei zile de moderație, în care se poate savura tot ce e mai bun în alimentaţia mediteraneeană, inclusiv ulei de măsline, peşte şi chiar vin roşu, iar la final este o zi de festin, în care se pot consuma în voie orice alimente, informeaza Ziua de Cluj.

Sănătate trupească și sufletească

Așadar, cu un plan de dietă simplu, reţete, meniuri şi sugestii de adaptare a ei, la care se adaugă îndrumări privind exerciţiile fizice, meditaţia şi starea de bine emoţională, dieta de la muntele Athos poate să-ţi transforme corpul şi mintea pentru a te ajuta să slăbeşti, să ai o formă fizică bună şi să trăieşti mai mult.

Dieta este potrivită celor ce vor să slăbească într-un mod sigur şi sănătos, celor ce vor să-și păstreze supleţea pentru tot restul vieţii și celor înclinați să reducă riscul de îmbolnăvire.

In mod tradițional, călugării de la Muntele Athos nu consumă deloc carne, mănânca foarte puține lactate, pește doar în zilele de ospăț și beau puțin vin roșu produs local, în podgoriile de pe dealurile grecești.

În zilele de moderație este permisă o alimentație sănătoasă, în stil mediteraneean, bazată pe alimente proaspete, sărace în grăsimi. Pe lângă fructe, legume, semințe, nuci și leguminoase se pot consuma lactate, ulei de măsline, pește, fructe de mare, pui și ouă. Sunt interzise însă zahărul, alimentele procesate și carnea rosie, dar este permis consumul a două pahare mici de vin roșu.

În zilele de post nu se pot consuma produse lactate, pește, carne, alcool, ouă sau ulei. Sunt permise doar porțiile mici de fructe, legume, fructe oleaginoase (nuci, fistic, alune, caju, migdale, nuci pecan), semințe și leguminoase (linte, fasole, năut, mazăre).

Exemplu de meniu pentru o zi:

Mic dejun: muesli

Prânz: supă-crema de linte

Cină: cartof copt cu morcovi

Gustare: un bol mic cu fructe de pădure, nuci și semințe

În ziua de ospăț este permis consumul oricărui aliment dorit, însă cu atenție la cantitate și la dimensiunea porțiilor.

 

Comenteaza