Eurobarometru: Cum stau europenii cu mișcarea?

Eurobarometru: Cum stau europenii cu mișcarea?

Eurobarometrul Comisiei Europene arată că 38% dintre europeni fac un sport sau practică o formă de activitate fizică cel puţin o dată pe săptămână.

38% dintre europeni fac un sport sau practică o formă de activitate fizică cel puţin o dată pe săptămână, 17% fac mişcare mai puţin de o dată pe săptămână, iar, în prezent, până la 45% dintre europeni nu fac niciodată sport şi nu participă niciodată la activităţi fizice, arată Eurobarometrul Comisiei Europene.

Sondajul arată, de asemenea, că, în timpul pandemiei de COVID-19, jumătate dintre europeni şi-au redus nivelurile de activitate sau chiar au încetat complet mişcarea, precizează comunicatul de presă al Comisiei Europene. 

„Sportul în sine nu ne va rezolva problemele, însă, pe lângă beneficiile foarte evidente pentru sănătatea noastră, sportul are în acelaşi timp un potenţial unic de a ne apropia şi de a ne da sentimentul că aparţinem unei comunităţi. Sportul joacă un rol important în construirea unor societăţi bazate pe coeziune, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa în prezent. Am ajuns deja la milioane de oameni prin intermediul iniţiativelor noastre, dar sondajul Eurobarometru de astăzi ne arată că trebuie să continuăm să găsim noi modalităţi de a-i motiva pe europeni să devină activi”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedinte pentru promovarea modului de viaţă european, conform sursei citate, scrie News.ro.

De asemenea, conform Eurobarometrului, probabilitatea de a face sport cu o anumită regularitate este cea mai ridicată în rândul respondenţilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani (54%). Această proporţie scade cu vârsta, de la 42% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani la 32% în grupa de vârstă 40-54 de ani şi la 21 % în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani. În general, sondajul Eurobarometru arată că respondenţii care desfăşoară în mod regulat activităţi fizice în scop recreativ sau fără legătură cu sportul nu formează o majoritate în niciun stat membru al UE.

Din răspunsurile participanţilor rezultă că ceea ce îi împiedică să fie activi este lipsa de timp, urmată de lipsa de motivaţie, sau pur şi simplu absenţa interesului pentru sport. Ca răspuns, campania HealthyLifeStyle4All a Comisiei va continua sensibilizarea cu privire la importanţa unui stil de viaţă activ şi sănătos la nivelul tuturor generaţiilor şi grupurilor sociale.
 
Sondajul arată că principalul motiv care îi determină pe oameni să fie activi este îmbunătăţirea stării de sănătate, urmată de dorinţa de îmbunătăţire a condiţiei fizice şi de relaxare.

Comenteaza