Folosit de cele mai vechi civilizaţii, este cunoscut drept ANTIBIOTICUL NATURAL perfect

Folosit de cele mai vechi civilizaţii, este cunoscut drept ANTIBIOTICUL NATURAL perfect
Acest „cocktail” de substanţe vindecătoare înhibă dezvoltarea bacteriilor, refăcând ţesuturile lezate de către acestea şi creşte rezistenţa organismului, luptând chiar şi împotriva cancerului.

Datorită acţiunii sale bactericide, bacteriostatice, antifungice, dar şi antivirale şi antiinflamatoare, propolisul este considerat un adevărat medicament al naturii.

Descoperindu-i excelentele calităţi vindecătoare, vechii greci au numit acest produs al albinelor, propolis, cuvânt care, în limba greacă înseamnă „partea dinaintea cetății", această substanță jucând un rol de apărare împotriva agresorilor externi, făcând din stup o adevărată cetate.

Din cele mai vechi timpuri propolisul este folosit pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii, pentru a îmbunătăți sistemul imunitar, în prevenirea cancerului și pentru tratamentul infecțiilor virale.

Propolisul se găseşte fie brut, sub forma unor bulgăraşi maronii, fie lichid, ca tinctură alcoolizată. Propolisul brut de bună calitate se recunoaşte printr-un miros specific (dulceag-amărui) foarte puternic, precum şi prin lipsa de luciu (propolisul lucios are foarte multă ceară în el şi ca atare, proprietăţile sale sunt mult diminuate).

Intern, se foloseşte sub formă de tinctură, miere propolizată, apă de propolis, sau tablete şi are efecte benefice în tratamentul a numeroase afecţiuni afecţiuni, printre care guturaiul, gripa în faza incipientă, durerile de gât, bronşita cronică, tusea uscată şi convulsivă, în probleme ale aparatului digestiv - colita acută şi cronică, infecţii virale la nivelul intestinului 

Asociat cu tinctura de usturoi, tinctura de propolis este recomandată şi celor cu hipertensiune şi ateroscleroză. De asemenea, este cunoscut ca adjuvant în hepatita de toate tipurile, în nefrită, pielonefrită, cistită sau infecţii reno-urinare în general.

Se spune despre propolisul de albine că poate avea capacități antitumorale, ceea ce îl face un tratament alternativ sau măsură preventivă pentru cancer. Cercetătorii susţin că propolisul de albine conține compuși terapeutici care au potențialul de a preveni şi ajuta la tratarea cancerului. Extern, propolisul se poate aplica sub formă de unguent ori ca tinctură.

În cazul rănilor sau arsurilor superficiale se înmoaie un tampon de vată în tinctura de propolis, după care se stoarce foarte încet deasupra locului afectat, lăsând preparatul să scalde locul şi să se întărească de la sine. Propolisul ameliorează eczemele şi poate fi de ajutor în vindecarea ulcerelor varicoase.

Atenţie la alergiile pe care le poate provoca propolisul! Se recomandă a se face un test prealabil, iar dacă apar senzaţii neplăcute de iritaţie, inflamaţie, ori dacă apar probleme respiratorii, nu se va face tratament cu propolis.

Comenteaza