Încă un pic și rămânem fără Ozempic! Medicamentul va fi retras din România din 1 august

Încă un pic și rămânem fără Ozempic! Medicamentul va fi retras din România din 1 august

Medicamentul Ozempic în formă injectabilă folosit pentru tratamentul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 nu se va mai comercializa în România începând cu data de 1 august.

Anunțul a fost făcut miercuri de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

ANMDMR anunță că a primit o informare de la deținătorul autorizației de punere pe piață – Novo Nordisk – că medicamentul Ozempic sub formă de soluție injectabilă în stilou injector preumplut “va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024”, producătorul invocând “motive comerciale” pentru decizia luată, scrie 360medical.ro.

Astfel, vor fi retrase în toate cele trei concentrații disponibile pentru forma de soluție injectabilă – 0,25 mg, 0,5 mg și 1 mg.

“Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, a precizat ANMDMR.

Așadar, ca urmare a deciziei, începând din 1 august, semaglutida va fi disponibilă în România doar în forma de comprimate orale pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Situația apare după ce medicamentul a fost la mare căutare de persoanele care voiau să slăbească și a fost traficat pe piața neagră de o rețea destructurată de procurori. 

În 2023, ANMDMR a transmis către profesioniștii din domeniul sănătății mai multe informări legate de discontinuități anunțate de către producător.

Într-o notificare din noiembrie 2023, agenția transmitea, pe baza informațiilor primite de la Novo Nordisk, că “cererea generală crescută pentru medicamentele injectabile Ozempic și Victoza, agonişti ai receptorului peptidei-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1), asociată cu limitări ale capacității de producție la unele dintre fabricile noastre, au condus la deficite de stoc, inclusiv situaţii de lipsă a stocurilor”.

Pentru a asigura îmbunătățirea aprovizionării cu medicamentul Ozempic, compania Novo Nordisk a decis să reducă, temporar, aprovizionarea cu medicamentul Victoza.

“Pentru medicamentul Ozempic sunt preconizate deficite intermitente de stoc pe tot parcursul anului 2024”, preciza ANMDMR, în noiembrie 2023.

“Novo Nordisk va limita furnizarea de Ozempic cu concentrația de 0,25 mg, utilizat în inițierea tratamentului, prin această măsură se preconizează că se va limita inițierea tratamentului la pacienți noi și se va diminua cererea tot mai mare de doze de întreținere de Ozempic 0,5 mg și 1 mg”, mai arăta agenția de reglementare.

Agenția recomanda limitarea inițierii tratamentului “la noi pacienți în perioada deficitului de aprovizionare și până la momentul în care situația aprovizionării se va îmbunătăți”.

Comenteaza