Institutul Inimii sărbătoreşte 25 de ani printr-un eveniment internaţional

Institutul Inimii sărbătoreşte 25 de ani printr-un eveniment internaţional
Viața medicală a cetății marchează printr-un eveniment de excepție, cu răsunet național și internațional, o importantă piatră de hotar: 25 de ani de existență a Institutului Inimii. Gura târgului vorbește despre Institutul Inimii ca despre un adevărat brand local, definitoriu pentru importanța orașului în lumea cardiologiei moderne. De altfel, în urmă cu doi ani institutul a primit diploma de „Emblemă de Cluj”.

Institutul a luat naștere prin strădania de excepție a unui om a cărui viziune a fost dublată de o pasiune exemplară: profesorul Nicolae Stăncioiu. Astăzi institutul poartă cu mândrie numele fondatorului și este o instituție de referință în cardiologie și chirurgie cardiacă nu numai la scară națională, ci și pe plan internațional. A devenit o obișnuință ca Institutul Inimii să organizeze întâlniri naționale și internaționale. Simpozionul internațional de cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică se află în aceste zile la cea de-a doua ediție. Ediția din acest an se desfășoară în cadrul unei manifestări de și mai mare amploare: Conferința internațională „Progrese în cardiologie și chirurgie cardiovasculară", aflată sub patronajul Ministerului Sănătății, personal a Ministrului Prof. Univ. Dr. Dorel Florian Bodog, și a grupului San Donato din Italia. Cele două importante evenimente se vor desfășura în paralel în perioada 25-27 mai, la Grand Hotel Italia.

Participă la conferință și la simpozion toate secțiile de cardiologie din unitățile spitalicești clujene, șefii tuturor secțiilor de chirurgie cardiovasculară din țară, specialiști din centre de referință precum București, Baia Mare, SUA și Italia. Participanții văd în aceste evenimente un bun prilej de a prezenta experiența acumulată și realizările deosebite pe care Institutul Inimii le are într-un domeniu deosebit de important și de delicat în același timp: chirurgie cardiovasculară pediatrică. Încă din anul 1996 funcționează în cadrul institutului un compartiment de chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu 10 paturi, în cadrul căruia s-au făcut peste 3000 de intervenții pe copii de toate vârstele, de la nou-născuți la adolescenți. Un frumos bilanț, care se adaugă celor peste 15000 de intervenții pe cord deschis care au fost efectuate din 1991 până acum, precum și nenumăratelor consultații și tratamente în domeniu, care au dat șanse la viață sau la însănătoșire unui impresionant număr de persoane, din țară și nu numai.
De altfel, ca un impresionant preambul al simpozionului de chirurgie cardiovasculară pediatrică, și ca o declarație a voinței ca toată munca de cercetare și de transmitere a rezultatelor cercetării să se facă doar în beneficiul ființelor umane aflate în suferință, o echipă mixtă a Centrului San Donato și a Institutului Inimii va efectua, în zilele care preced simpozionul, intervenții de chirurgie cardiovasculară pediatrică.

Prin managerul său, dr. conf. Adrian Molnar, Institutul Inimii a căpătat un suflu mai energic, preocuparea pentru implementarea de tehnici medicale moderne sau de avangardă (cum ar fi chirurgia cardiovasculară minim invazivă), pentru modernizarea și extinderea bazei materiale (cu precădere a pretențioaselor blocuri operatorii) devenind o adevărată paradigmă a activității trepidante din această redută a luptei neîncetate împotriva bolii și suferinței.
Modernitate și eficacitate - acestea ar putea fi principiile de temelie ale activității Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu" din Cluj-Napoca. O echipă de un profesionalism desăvârșit, un nume de referință în cardiologia și chirurgia cardiovasculară contemporană. Apropiatele evenimente, conferința internațională și simpozionul de specialitate, nu pot fi decât noi nestemate în salba nenumăratelor împliniri din ultimii 25 de ani.

Iată aici programul evenimentului.

Comenteaza