Legume şi fructe pe care este OBLIGATORIU să le incluzi în meniul de toamnă

Legume şi fructe pe care este OBLIGATORIU să le incluzi în meniul de toamnă

Toamna este anotimpul cel mai potrivit pentru o cura de eliminare de toxine şi de întărire a imunităţii organismului. Pentru aceasta alege o dietă cu multe fructe şi legume de sezon pentru a asimila antioxidanţi, vitamine şi minerale.

Dovleac

In timp ce dovleceii  de vara sunt moi si suculenti, dovlecii toamnei au coaja mai tare, pulpa mai densa si interiorul plin de seminte, ce trebuie curatat. Bineinteles, semintele se pot coace si consuma ca atare sau le poti adauga in salate. Stiai ca dovlecii de toamna sunt unele dintre putinele legume care nu se deterioreaza atunci cand ii depozitezi? De fapt, in timp ce ii tii deoparte (pe balcon, de exemplu), contintul de betacaroten creste! O suta de grame de dovleac copt iti ofera 100% din necesarul zilnic de vitamina A, precum si o doza importanta de vitamina C, fibre, potasiu, acizi grasi Omega 3 si magneziu. Include dovleceii in dieta de toamna!

Mere

Toamna, merele ating potentialul maxim de aroma si gust minunat, asa ca le poti include cu succes in orice dieta sanatoasa! Cu o coaja foarte bogata in fibre si o pulpa savuroasa plina de vitamina C, marul este alimentul care nu ar trebui sa lipseasca din dieta de toamna a familiei tale. In plus, merele contine flavonoide, unele dintre cele mai importante substante antioxidante din lume.

Numeroase studii au aratat ca persoanele cu o dieta bogata in flavonoide au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, dar si de anumite tipuri de cancer. Partea buna este ca merele sunt gustoase atunci cand sunt consumate crude, dar si in cadrul preparatelor culinare: poti adauga mere in salate diverse, shake-uri, prajituri sau le poti coace, impreuna cu o mana de nuci!

Sfecla rosie

Culoarea intensa a sfeclei rosii indica prezenta unor antioxidanti puternici numiti betalani, ce nu se mai regasesc intr-o concentratie atat de mare in nicio alta leguma, motiv pentru care ar trebui inclusa in dieta de toamna. Pulpa sfeclei are efect antioxidant, dar si detoxifiant, datorita acestor fitonutrienti speciali. Totusi, trebuie avut in vedere ca, pentru a-si mentine proprietatile nutritive, sfecla nu trebuie fiarta mai mult de 15 minute sau coapta mai mult de o ora.

Comenteaza