Mamele care au obezitate pot transmite riscul de boală către fiice

Mamele care au obezitate pot transmite riscul de boală către fiice

Un studiu recent arată că mamele care au obezitate pot împărtăşi riscul acestei afecţiuni cu fiicele lor, dar nu şi cu fiii lor.

Studiul recent publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism of the Endocrine Society arată că fetele aveau un indice al masei corporale (IMC) şi o masă adipoasă similare cu cele ale mamelor lor, însă nu a existat o astfel de asociere între băieţi şi mamele lor.

Obezitatea este din ce în ce mai des întâlnită la nivel mondial. În 2016, peste 1,9 miliarde de adulţi, cu vârsta de 18 ani şi peste, erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 650 de milioane erau obezi. Apoi, 39 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani erau supraponderali sau obezi în 2020, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 
 
Obezitatea duce la probleme şi mai grave de sănătate. Persoanele cu această afecțiune prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet, hipertensiune arterială, probleme cardiace şi multe alte boli.

„Aceste constatări evidenţiază faptul că fetele născute din mame care suferă de obezitate sau care au cantităţi mari de grăsime corporală pot avea un risc mai mare de a căpăta ele însele exces de grăsime corporală”, a declarat Rebecca Moon, doctor în Medicină la Universitatea din Southampton, Marea Britanie.

Comenteaza