Medic, despre fumători și cazurile de cancer pulmonar: "Vedem acum efectul. Este o avalanşă a bolii"

Medic, despre fumători și cazurile de cancer pulmonar: "Vedem acum efectul. Este o avalanşă a bolii"
| Foto: mediafax

Medicii oncologi spun că se confruntă cu "o avalanşă" a cazurilor de cancer pulmonar, mai ales la persoane care au început să fumeze în urmă cu zeci de ani.

Prof. univ. dr. Christoph Zielinski, director medical al Wiener Privatklinik a declarat pentru News.ro că medicii oncologi se confruntă cu ”o avalanşă” de cazuri de cancer pulmonar, mai ales la persoane care au început să fumeze în anii ‘70 sau ’80.

”În primul rând, este vorba de vârsta lor înaintată, pacienţii îmbătrânesc iar cancerul este o boală a oamenilor în vârstă. În al doilea rând, poluarea are o contribuţie majoră la apariţia cancerului, în special a cancerului de plămâni. Dar şi fumatul. Vedem acum efectul fumatului la cineva care a început să fumeze în anii ‘70 sau ‘80 şi acum dezvoltă cancer pulmonar. Este o avalanşă a bolii. Cancerul pulmonar este factorul determinant al cancerului asociat cu decesul în Europa Centrală şi de Sud-Est. E îngrozitor ce se întâmplă în Ungaria, de exemplu, care înregistrează una dintre cele mai mari rate de deces în Europa”, a declarat pentru News.ro prof. univ. dr. Christoph Zielinski, director medical al Wiener Privatklinik.

Întrebat dacă fumătorii riscă să dezvolte un anumit tip de cancer, acesta a răspuns: ”Sigur! Oricine fumează se află şi în riscul de a dezvolta fie boli cardiovasculare, infarct miocardiac sau accident vascular cerebral sau o afecţiune oncologică”, a spus acesta.

Acesta precizează că dintre pacienţii săi cu cancer pulmonar, o treime sunt nefumători.

”Fumatul pasiv e o problemă majoră. Dacă de exemplu cineva din biroul tău fumează şi eşti fumător pasiv, asta e o problemă”, a spus Prof. Univ Dr. Christoph Zielinski.

”Din România întâlnim destul de des cazuri de melanom malign, ca urmare a expunerii la soare şi, din păcate, avem şi cazuri de cancere metastatice ca urmare a nevaccinării contra infectiei cu virusul Human Papilloma Virus (HPV)”, a precizat medicul.

Întrebat ce le-ar recomanda românilor, profesorul a răspuns: ”Nu fumaţi! Şi dacă o faceţi, opriţi-vă!”.

Comenteaza