Medic, după propunerea CNAS: Cineva a fost corigent la română. La chirurgie, ar însemna că într-o zi poţi să-i faci anestezia pacientului, în alta să îl tai și în alta îl pansezi

Medic, după propunerea CNAS: Cineva a fost corigent la română. La chirurgie, ar însemna că într-o zi poţi să-i faci anestezia pacientului, în alta să îl tai și în alta îl pansezi

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, medicul Cosmin Alexandrescu, a atras atenţia asupra unei exprimări greşite care există în noul contract cadru al CNAS, care a stârnit confuzie în rândul medicilor şi al pacienţilor.

„Casa de Asigurări de Sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi”, scrie în documentul publicat săptămâna trecută pe site-ul CNAS.

Dr. Cosmin Alexandrescu a spus pentru News.ro, că, după ce s-a vehiculat în spaţiul public că, astfel, conform acestei exprimări, s-ar reduce numărul de servicii medicale decontate de CNAS, reprezentanţii Casei i-au transmis că propunerea de reglementare a decontării unui singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi se referă la faptul că, pentru un pacient, se poate raporta în vederea decontării un singur serviciu DE ACELAŞI TIP, pe zi, e persoană, medicul de specialitate neputând să raporteze astfel în aceeaşi zi acelaşi tip de servciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient.

 Şi Ministerul Sănătăţii a venit  cu un comunicat care să lămurească acest aspect.

„Ministerul Sănătăţii rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor. Această poziţie a Ministerului Sănătăţii va fi susţinută ferm în discuţiile cu reprezentanţii CNAS, după publicarea pe site-ul acestei instituţii a proiectului noului contract cadru elaborat de specialiştii CNAS. Finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenţie şi screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”, au precizat reprezentanţii instituţiei.

O greşeală de exprimare care ar fi putut duce la o situaţie absurdă, spune preşedintele APMA, Dr. Cosmin Alexandrescu. „Am avut o discuţie cu cei din CNAS din care a reieşit că ei au vrut să scrie altceva”, spune medicul.

„De exemplu, la chirurgie: anestezia reprezintă un serviciu, incizia reprezintă un serviciu, pansamentul este un serviciu, dacă s-ar aplica în forma în care este scrisă textual pe site, ar însemna că, dacă un pacient ar veni la chirurgie, într-o zi poţi să-i faci anestezia, în altă zi îl tai, în a treia zi eventual îl pansezi. După intervenţia pe care am avut-o de dimineaţă la un post tv am fost contactat de CNAS şi am avut o discuţie cu dânşii din care a reieşit că ei de fapt au vrut să scrie altceva, că nu se referă decât la acelaşi tip de serviciu, adică dacă îi faci, nu ştiu, la cardiologie un EKG unui pacient nu-i mai faci în aceeaşi zi încă un EKG, ei de fapt aia vroiau să scrie. Problema este că cineva a fost corigent la română, pentru că forma care era scrisă pe site spunea foarte clar: un serviciu/CNP/zi, fără niciun fel de alte detalii.

Sper că această, hai să-i spunem scăpare, se va corecta. Părerea mea e că cel mai bun lucru pe care l-ar putea face în momentul acesta, pentru că sunt foarte multe alte probleme de detaliu de discutat, ar fi să retragă de pe site acest proiect, să-l mai revizuiască o dată, să facă corecturile care sunt necesare, să facă un proces corect de consultare cu partenerii contractuali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale medicilor şi aşa mai departeşi abia după ce se va ajunge la o formă cât de cât de comun acord să o republice pe site”, a mai spus preşedintele APMA.

Comenteaza