Medic: O persoană care fumează de peste 20 de ani un pachet de ţigări pe zi trebuie să îşi facă un CT de torace

Medic: O persoană care fumează de peste 20 de ani un pachet de ţigări pe zi trebuie să îşi facă un CT de torace

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, atrage atenţia că cei care fumează cel puţin un pachet de ţigări pe zi, de aproximativ 20 de ani, ar trebui să îşi facă o examinare cu computerul tomograf la torace.

Cancerul pulmonar este una dintre afecțiunile care omoară anual cei mai mulți români. De cele mai multe ori, pacienții află mult prea târziu că suferă de această afecțiune. 

„Sunt foarte mulţi pacienţi care ajung cu cancer pulmonar sau cu metastaze pulmonare ale unui cancer care e, de fapt, un cancer la distanţă şi de care pacientul respectiv nu ştia şi sunt depistate metastazele, apoi căutăm care este sursa primară. E un fenomen extrem de grav, această depistare tardivă a cancerului şi, dacă vorbim de cancerul pulmonar, lucrurile sunt destul de complexe, pentru că plămânul nu are receptor de durere şi practic orice creşte în plămân, dincolo de simptomatologia care e pusă în seama fumatului, adică o tuse care poate fi cel mult iritativă sau poate să lipsească deloc, persoana respectivă nu are simptome”, a declarat Beatrice Mahler la postul Medika TV.

Tocmai de aceea, a subliniat medicul, este important să existe programe de screening dedicate depistării precoce a cancerului pulmonar și a afirmat că persoanele care fumează de peste 20 de ani ar trebui să se prezinte la medic pentru analize și, după o anumită vârstă, chiar un examen CT.

„Trebuie să ne îndreptăm direcțiile către programe de screening, să facem să se înțeleagă că orice persoană care fumează un pachet de țigări pe zi, de peste 20 de ani,  și, mai ales, dacă are mai mult de 55 de ani, să facă un examen CT nativ de torace. În funcție de rezultatul examenului CT, conduita este variată. Examinările se fac repetat, dar există o condiție impusă de statele care, prin programe de sănătate, susțin astfel de programe de screening și anume abandonarea fumatului. Trebuie cel puțin să-ți dorești să te lași de fumat, trebuie cel puțin să te duci la un program care să te consilieze în vederea renunțării la acest obicei ”, a mai explicat Mahler.

Comenteaza