Medicii în alertă! O tulpină de gripă porcină a fost detectată în premieră la o persoană

Medicii în alertă! O tulpină de gripă porcină a fost detectată în premieră la o persoană

Tulpina de gripă porcină a fost detectată pentru prima dată la om. Experţii nu au stabilit dacă aceasta poate avea potenţial pandemic.

Cazul a fost semnalat în Marea Britanie. O persoană probleme de respiraţie din North Yorkshire a fost diagnosticată cu noua tulpină după ce şi-a vizitat medicul de familie. Pacientul nu a avut contact cu porcii şi şi-a revenit complet, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA) a anunţat că monitorizează situaţia îndeaproape.

„Este prima dată când detectăm acest virus la oameni în Marea Britanie, este foarte asemănător cu viruşii care au fost detectaţi la porci”, a declarat Meera Chand, director la UKHSA.

Nu se ştie cât de transmisibilă este tulpina sau dacă ar putea exista şi alte cazuri în Marea Britanie. De asemenea, experţii nu au stabilit dacă tulpina poate avea potenţial pandemic.

UKHSA a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) despre acest caz. Începând din 2005, în întreaga lume au existat 50 de cazuri umane de gripă porcină. Totuşi, în niciun caz nu a fost prezentă tulpina descoperită în Marea Britanie.

Comenteaza