Medicul Achimaş-Cadariu: "Institutul Oncologic joacă în Champions League în tratarea cancerului ovarian"

Medicul Achimaş-Cadariu: "Institutul Oncologic  joacă în Champions League în tratarea cancerului ovarian"

Directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN), Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat că instituţia pe care o reprezintă este una de top în tratarea cancerului.

Achimaş-Cadariu, a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei organizate pe tema cancerului ovarian, că instituţia pe care o reprezintă este una de top în tratarea afecţiunii respective, precum şi a altor boli oncologice.

"Nu e o laudă, dar trebuie să punctăm şi realitatea. Suntem singurul centru oncologic acreditat real de Organizaţia Europeană a Institutelor de Cancer, pe seama unei acreditări care a durat doi ani. Dincolo de asta, în mod particular, centrul nostru are un interes deosebit pentru această boală, este un centru care se concentrează şi pe această boală teribilă.

Suntem implicaţi şi în cercetare; nu suntem noi vârful de lance în lume, dar pot să vă spun că jucăm în Champions League, deoarece suntem unul dintre centrele asociate celei mai mari bănci tumorale de ţesut ovarian, cu sediul la Berlin. Este unul dintre cele mai importante spitale de cancer", a spus Patriciu Achimaş-Cadariu, potrivit Agerpres.

Totodată, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România, medicul Cezar Irimia, a spus că IOCN este "nava amiral a oncologiei româneşti".

FABC şi IOCN au organizat, miercuri, la Cluj, o dezbatere pentru identificarea unor soluţii pentru îmbunătăţirea vieţii pacientelor cu cancer ovarian şi pentru creşterea gradului de conştientizare privitor la această boală şi diagnosticarea ei precoce.

"Sunt multe situaţii în care nu putem să facem o operaţie care să ajute pacienta. Că putem face operaţie sau că sunt mulţi care fac astfel de operaţii zicând că au făcut ceva sau zicând că au ajutat... Avem dovezi foarte clare că această operaţie ajută doar atunci când este făcută într-un anumit fel.

Şi în cel puţin 40% din cazuri nu o putem face optimă. Suntem limitaţi, că ar însemna să îndepărtăm organe care sunt vitale, o chirurgie care nu e compatibilă cu supravieţuirea. Deci, trebuie spus şi asta.

Dar trebuie spus şi mesajul real: nu e sfârşitul lumii, deoarece avem varianta de a transforma această boală în una cronică şi asta înseamnă terapie sistemică, o terapie care o transformă într-o boală care durează ani de zile, cum am trata diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială", a explicat Achimaş-Cadariu.

Posibile semne ale apariției cancerului ovarian

Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar, obstetrică-ginecologie, atenționează că nu există simptome specifice cancerului ovarian, ci semne care pot fi ale mai multor boli ginecologice. Atunci când acestea apar, este recomandată vizita la medicul ginecolog:

·         Balonare persistentă: creșterea dimensiunii abdomenului, ce nu se retrage în câteva zile

·         Probleme de alimentație – senzația de saturație după o cantitate mică de mâncare

·         Durere – în zonele pelvine sau abdominale

·         Simptome urinare – urgența sau frecvența senzației de urinare

·         Sângerări anormale

·         Oboseală extremă

·         Scădere sau creștere inexplicabilă în greutate

·         Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei

Vizitele periodice la medicul ginecolog asigură depistarea bolilor în stadii incipiente

„Deși nu există simptome specifice cancerului ovarian, depistarea bolilor ginecologice grave, inclusiv a cancerului ovarian, în stadii incipiente este posibilă pentru toate femeile din România. Este necesar ca femeile să facă doar două lucruri: să meargă la medic constant, pentru analize de rutină sau de câte ori observă că apar modificări neobișnuite - sângerări intermenstruale, fluctuații ale greutății fără să schimbe semnificativ dieta, balonare persistentă sau durere în zona pelvină sau abdominală” spune Achimaş.

Campania #SperanțăDeViață dă motive de bucurie femeilor cu cancer ovarian

Cu ocazia zilei internaționale de luptă împotriva cancerului ovarian, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și IOCN lansează campania #SperanțăDeViață. Aceasta propune o  nouă abordare în discuția despre cancerul ovarian, respectiv eliminarea temerii de a merge la un control de specialitate. Cancerul ovarian depistat la timp poate avea o rată de supraviețuire de până la 93%.

„În România, una dintre problemele principale care duc la depistarea tardivă a cancerului ovarian este teama de diagnostic. Majoritatea femeilor evită să meargă la medic atunci când apar primele simptome din cauza fricii unui diagnostic oncologic. De aceea, ne propunem să le ajutăm pe românce să înțeleagă că, depistat la timp, cancerul ovarian poate fi ținut sub control. Vrem să le dăm femeilor speranță de viață.”, spune Cezar Irimia, președintele FABC.

FABC își propune să le ajute pe femei să meargă la medic fără teama de diagnostic

Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian a descoperit că eforturile pe care le depun organizațiile membre (inclusiv FABC) pentru a crește nivelul de conștientizare a simptomelor cancerului ovarian au început să dea rezultate, tot mai multe femei depistând boala înainte să se agraveze.

Campania #SperanțăDeViață doreşte să convingă femeile să meargă la medic atunci când observă apariția unor modificări – schimbări ale digestiei, sângerări anormale, fluctuații neobișnuite ale greutății –  pentru a vedea care este cauza acestora.

Ateliere gratuite pentru pacientele cu cancer ovarian din cadrul IOCN

FABC și IOCN își propun să le ofere motive de bucurie pacientelor deja diagnosticate. În 8 mai, pacientele diagnosticate cu cancer ovarian au beneficiat de ateliere gratuite de pictură ceramică, decoupage și machiaj profesionist.

„Misiunea IOCN este de a veni în sprijinul pacienților prin programe complete ce integrează atât îngrijirea pacienților la standarde de excelență, cât și prevenția, cercetarea și educația continuă a profesioniștilor și a publicului larg. De aceea ne bucurăm că reușim să aducem în cadrul Institutului proiecte care îmbunătățesc rezultatele bolii canceroase.”, spune Cătălin Vlad, managerul IOCN.

Comenteaza