Update Ministrul Sănătății: Peste 70 de copii cu COVID sunt internați la ATI

Ministrul Sănătății: Peste 70 de copii cu COVID sunt internați la ATI

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, miercuri, că peste 70 de copii infectați cu noul coronavirus sunt internați la Terapie Intensivă.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii aduce rectificări - 77 de copii cu COVID-19 se află internaţi pe secţii, 5 copii sunt la Terapie Intensivă. 

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a revenit cu rectificări privind numărul de copii cu COVID internaţi la ATI, după ce, iniţial, aceasta a precizat că se află 70 de copii în secţiile de Terapie Intensivă. Astfel, Mihăilă a precizat că, potrivit raportărilor de ieri, 77 de copii se află internaţi pe secţii, în timp ce 5 copii se află la ATI. 

______________________________

Știrea inițială: Ioana Mihăilă a fost întrebată de jurnaliști câți copii cu COVID-19 sunt internați la ATI.

"Ieri, numărul de copii raportat în secțiile de Terapie Intensivă depășea 70", a declarat Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă, organizată în comun cu ministrul Educației, privind regulile de funcționare a școlilor.

Marți, pe secțiile de Terapie Intensivă din țară erau internați 291 de pacienți diagnosticați cu COVID-19. 

Ce se întâmplă când apare un caz pozitiv

La apariția unui caz pozitiv, în grădinițe și în clasele 0-6, elevii/preșcolarii din clasa/grupa respectivă vor continua online timp de 14 zile. Se poate reveni începând cu ziua 8 după testarea antigen rapidă. Testarea se organizează în școli sau prin mobilizarea echipelor de la DSP. Dacă părinții copiilor refuză testarea în ziua 8, se prelungește învățământul online.

Pentru elevii din clasele 7-12, la apariția unui caz pozitiv, copiii vaccinați sau trecuți prin boală pot continua față în față, iar cei nevaccinați sau netrecuți prin boală trec online pentru 14 zile și se face testare după 8 zile.

Școala se va desfășura cu prezență fizică până la o incidență a infectărilor de 6 la mie. Elevii cu anumite afecțiuni, care fac parte dintr-o grupă de risc, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.

Conform Ordinului Comun al Ministerului Educației și al Sănătății, preşcolarii/elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală.

Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

Comenteaza