Modificările din noul contract-cadru al CNAS, puse în dezbatere publică

Modificările din noul contract-cadru al CNAS, puse în dezbatere publică

Noua variantă a contractului-cadru elaborată de CNAS prevede “întărirea rolului medicului de familie în sistemul de sănătate, mai ales în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației”.

CNAS a publicat în transparență decizională proiectul noului contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. 

Este a doua variantă a contractului-cadru elaborată de CNAS, după ce un prim proiect a fost prezentat în decembrie 2022.

Noua variantă prevede “întărirea rolului medicului de familie în sistemul de sănătate, mai ales în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista acestuia”, menționează CNAS.

Printre prevederi sunt:

  • Creşterea accesului persoanelor defavorizate din mediul rural la servicii de asistenţă medicală primară prin extinderea stimulării financiare a medicilor de familie care aleg să practice în acest mediu;
  • Lărgirea accesului persoanelor la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor;
  • Posibilitatea acordării la distanţă a unor consultaţii pentru monitorizarea bolilor cronice;
  • Completarea pachetului de îngrijiri medicale la domiciliu pentru pacienții care au suferit un atac vascular cerebral;
  • Introducerea dispozitivelor compresive în lista dispozitivelor decontate din bugetul CNAS;
  • Reglementarea schemei de adopție a produselor biosimilare la 50% din pacienții aflaţi în terapie cu medicamente biologice, pentru creșterea accesului la tratamente decontate din bugetul CNAS (De exemplu, această reglementare ar permite tratarea a încă 5 pacienți faţă de cei aflați în prezent în terapia celulara oncologică CAR-T);
  • Renunţarea la limitarea teritorială a acordării îngrijirilor medicale la domiciliu si a celor paliative, astfel încât pacientul să primească serviciile medicale la locația declarată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, având în vedere faptul că de multe ori pacienții imobilizați la pat sunt nevoiți să locuiască în perioada respectivă împreună cu rudele, într-un alt judeţ.

Alte modificări vizează salarizarea medicilor de familie, care ar urma să încaseze, timp de 6 luni, cu 50% mai mult decât unul care lucrează în oraș, dacă va lucra în mediul rural, într-o localitate în care există deja doctori însă mai este nevoie de personal medical. Dacă va profesa într-o localitate în care nu mai este alt doctor și nici cabinet medical, atunci va încasa cu 100% mai mult decât medicul de familie de la oraș. Acest lucru poate dura un 1 an, cu posibilitatea de prelungire, spun cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, scrie stirileprotv.ro.

În plus, pentru a stimulea intrarea în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate a unui număr mai mare de medici de familie, lista de pacienți a fost micșorată de la 1.800 la 1.500.

Modificările propuse în noul contract-cadru, care ar trebui să intre în vigoare pe 1 iulie.

 

Comenteaza