Numai bolnav să nu fii! Românii au acces la doar 17% din medicamentele aprobate în UE, iar pentru cele noi au de așteptat peste 2 ani

Numai bolnav să nu fii! Românii au acces la doar 17% din medicamentele aprobate în UE, iar pentru cele noi au de așteptat peste 2 ani

Românii au acces la doar 17% din medicamentele autorizate deja în UE în ultimii ani și au de așteptat 778 de zile, în medie, pentru a avea acces la un medicament nou aprobat - cel mai mult din Uniunea Europeană.

Trei rapoarte publicate în luna iunie 2024 de Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), organizație din care face parte și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), arată că persistă disparități importante între cetățenii Europei, cu privire la numărul de medicamente noi disponibile și timpul necesar pacienților din diverse țări ale Europei pentru a beneficia de noi medicamente.

România se situează din nou pe locuri codașe. În întreaga regiune, rata medie de disponibilitate a medicamentelor este de 43%, cu o disponibilitate de 88% în Germania, iar timpul mediu până la accesul pacientului este de 531 de zile, cu cel mai scăzut timp în Germania, de doar 126 de zile. Datele scot în lumină întârzierile și barierele de acces cu care se confruntă pacienții europeni.

Indicatorul EFPIA 2023 Patient WAIT urmărește disponibilitatea noilor medicamente și cât trebuie să aștepte pacienții pentru a avea acces la ele, în 36 de țări din Europa. Sunt analizate medicamentele care au primit autorizare de punere pe piață din partea Agenției Europene a Medicamentului în perioada 2019-2022 și disponibilitatea acestora pentru pacienți, până la data de 5 ianuarie 2024.

Datele studiilor, cu referire la situația României, au fost prezentate azi de reprezentanții ARPIM, în cadrul unei conferințe de presă. 

Astfel, potrivit datelor, în România, din 167 de medicamente inovatoare care au primit aprobare din partea Agenției Europene a Medicamentelor, în țara noastră erau disponibile la 5 ianuarie doar 29 de medicamente. Niciun medicament aprobat la nivel european în 2022 nu era compensat în România la 5 ianuarie 2024.

Scăderea este dramatică față de studiul similar de anul trecut, care arăta o rată de disponibilitate de 30% (51 de medicamente).

Datele arată că în topul țărilor cu cea mai mare rată de disponibilitate se situează Germania (88%), urmată de Italia (77%) și Austria (75%), iar toate țările vecine sau comparabile cu România se situează mult în fața noastră: Bulgaria (43%), Polonia (41%), Ungaria (30%).

În cazul medicamentelor oncologice, din cele 48 care au primit aprobare europeană în perioada 2019-2022, doar 9 erau disponibile în România la 5 ianuarie 2024 (19%).

În ceea ce privește perioada de așteptare, timpul de la aprobarea EMA până la disponibilitatea în România este de 778 de zile, adică peste 2 ani, în timp ce pacienții germani au acces la medicamente de ultimă generație în doar 126 de zile, italienii în 424, maghiarii în 650, iar bulgarii în 728 zile. 

Conform ARPIM, timpul de acces este chiar mai mare în cazul medicamentelor oncologice, ajungând la 828 de zile pentru pacienții români.

Totuși, în ultimul an s-au înregistrat progrese în România, mai ales în privința scurtării duratelor de evaluare la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Problema rămâne la nivelul introducerii medicamentelor pe lista celor compensate, ceea ce înseamnă efectiv acces la pacienților la tratament, unde criza bugetară a întârziat compensarea de noi medicamente.

“S-au făcut progrese în ultimii ani în accesul la inovație (din 372 de medicamente aprobate la nivel european în perioada 2014-2022, 150 sunt disponibile în România), dar accesul se face la mult timp după ce medicamentele au fost aprobate”, a afirmat dr. Ioana Bianchi.

 Pe de altă parte, există o scădere în ceea ce privește accesul la medicamente inovatoare.

“Vedem o scădere dramatică a proporției de medicamente inovatoare (-13%) la care au acces pacienții români, iar pe lângă cauzele legate de un circuit de acces impredictibil, cu multe bariere, în ultimul an acestea au fost amplificate de factorul bugetar”, a mai explicat dr. Ioana Bianchi.  

“În România, o mare parte a întârzierilor de acces țin de etapele procesului de introducere a medicamentelor pe Lista de medicamente compensate, deci sunt dincolo de responsabilitățile companiilor farmaceutice. La nivel european, companiile membre ale EFPIA și ARPIM și-au luat angajamentul de a depune dosarele de obținere a prețului și rambursării în maxim 2 ani de la  autorizare, dar îmbunătățirea accesului în România ține de o colaborare constantă cu factorii de decizie și de identificarea împreună cu ei a acelor măsuri care pot da rezultate rapide. În acest sens, sperăm că grupul de lucru interinstituțional dintre industrie, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei va identifica acele soluții care, pe lângă stimularea investițiilor în sectorul farmaceutic, să aibă și un impact direct asupra timpului și predictibilității la acces, în beneficiul pacienților, în primul rând”, a mai spus Ioana Bianchi, director Afaceri Externe ARPIM.

Comenteaza