Oamenii de știință au descoperit o legătură neașteptată între dietă și un tip de cancer
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Apr 2025, 16:23
- Sănătate
- Ascultă știrea

Cei mai mulți dintre noi s-ar gândi probabil la fumat sau la poluarea aerului când vine vorba de factorii de risc pentru cancerul pulmonar, însă se pare că boala poate fi legată și de aspecte ce țin de alimentație.
Cercetătorii, de la Universitatea din Florida și de la Universitatea din Kentucky, au descoperit că molecula de glicogen, care stochează zahărul simplu de glucoză, ar putea acționa ca un motor al unor tipuri de cancer pulmonar.
Glicogenul a fost găsit la niveluri mai ridicate în probele de țesut uman de adenocarcinom pulmonar, tipul responsabil pentru 40% din cancerele pulmonare din întreaga lume. În testele efectuate pe șoareci, echipa a descoperit că mai mult glicogen a ajutat cancerele pulmonare să se dezvolte mai repede, în timp ce îndepărtarea moleculei a dus la limitarea creșterii tumorii, scrie sciencealert.com.
Cercetătorii se uită la glicogen și relația acestuia cu diferite tipuri de cancer de ceva timp. Se pare că această sursă de energie poate acționa ca un desert pentru celulele canceroase, oferindu-i combustibilul pentru a crește suficient de repede pentru a copleși sistemul nostru imunitar natural. Cercetarea a fost publicată în Nature Metabolism.
Se știe că glicogenul provine din carbohidrații pe care îi mâncăm și este o rezervă importantă de combustibil în mușchi, pe care corpul nostru o folosește atunci când ne antrenăm. În esență, stochează glucoza care nu este necesară imediat.
De asemenea, este ceva care se acumulează ca urmare a unei diete bogate în grăsimi și carbohidrați. În acest studiu, șoarecii care au fost hrăniți cu această dietă au înregistrat niveluri mult mai mari de creștere a cancerului pulmonar decât șoarecii hrăniți fie cu diete bogate în grăsimi, cu conținut ridicat de carbohidrați, fie cu diete de control.
Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a confirma o legătură cu dieta și cancerul pulmonar la oameni, dar se pare că ar exista o asociere între cele două.
„Pe termen lung, abordarea noastră privind prevenirea cancerului ar trebui să reflecte succesul campaniei anti-fumat – punând un accent mai mare pe conștientizarea publicului și pe strategiile bazate pe politici care promovează alegeri alimentare mai sănătoase ca o componentă fundamentală a prevenirii bolilor”, spune biologul molecular Ramon Sun, de la Universitatea din Florida.
Este de remarcat faptul că nivelurile mai ridicate de glicogen au fost observate doar în mostrele de țesut de adenocarcinom pulmonar la oameni, nu și în alte tipuri de cancer pulmonar - cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase pulmonare, lucru care va necesita investigații suplimentare.
Deocamdată, această cercetare reamintește cât de importantă este alimentația când vine vorba de sănătatea generală. Așa cum se crede că carnea roșie și băuturile alcoolice contribuie la nivelurile de risc pentru anumite tipuri de cancer, în curând va trebui să adăugăm cancerul pulmonar pe lista riscurilor asociate cu dieta în stil occidental.
„Cancerul pulmonar nu a fost considerat în mod tradițional o boală legată de alimentație”, spune Sun. „Boli precum cancerul pancreatic sau cancerul de ficat, da. Cu toate acestea, când vine vorba de cancerul pulmonar, ideea că dieta ar putea juca un rol este rar discutată”.