Omicron ucide mai mulţi oameni în România decât în ţările vaccinate, susține medicul Jurma

Omicron ucide mai mulţi oameni în România decât în ţările vaccinate, susține medicul Jurma

În condiţiile în care fără vaccin oamenii se bazează doar pe imunitatea naturală, din 42% de români vaccinaţi, doar 13% au făcut boosterul.

Octavian Jurma subliniază că nu mai încearcă să convingă pe nimeni să se vaccineze, însă este îngrijorat că 2 din 3 care s-au vaccinat nu şi-au făcut încă boosterul.

„Avem doar 13% din populaţie cu boosterul făcut, deşi 42% s-au vaccinat. Acest simplu fapt este un eşec al eşecului campaniei de vaccinare. Eşecul asumat oficial al campaniei de vaccinare face ca Omicron să ucidă de 2 ori mai mulţi oameni în România decât în ţările cu rată mare de vaccinare pe care ne grăbim să le imităm cu relaxarea dar nu şi vaccinarea”, spune medicul.

Potrivit unei statistici din Marea Britanie pe care o citează Jurma, fără vaccin protecţia suplimentară faţă de deces este 0%, adică oamenii se bazează doar pe imunitatea naturală. De asemenea, vaccinul cu schemă completă (2 doze) asigură o protecţie de 59% faţă de deces, iar boosterul (doză 3) asigură o protecţie de 95% faţă de deces.

Un alt studiu citat de medic, publicat în „Science”, arată că vaccinurile induc diferenţe semnificative în răspunsul imun şi confirmă recomandarea pentru boosterul heterolog (încrucişat)

„Pentru cei care avem deja boosterul avem aici şi un argument pentru a se da drumul la doza 4 cu vaccin heterolog (booster încrucişat) şi în România. E păcat că domnul colonel dr. Gheorghiţă a fost îndepărtat. Sub conducerea sa măcar partea tehnico-ştiinţifică a campaniei de vaccinare mergea foarte bine.

Avem oricum vaccin de aruncat şi o să mai vină milioane de doze, deci nu e o problemă de disponibilitate, ci una de bună credinţă. Dacă e prea costisitor să fie distribuit gratis, atunci permiteţi farmaciilor să îl vândă şi cabinetelor private să îl facă. Vaccinul este extrem de important tocmai pentru că măsurile externe de protecţie ale organismului au fost abandonate şi depindem acum aproape integral de cele interne, de imunitate.

Din păcate imunitatea naturală este deja complet depăşită odată cu apariţia noilor versiuni ale Omicron. Noi încă ne luptăm cu BA.2 în vreme ce Omicron este deja la BA.2.10 şi au început să apară şi recombinările. Avem nevoie de vaccin să ţinem pasul cu pandemia”, scrie Jurma.

Potrivit acvestuia, este nevoie să ne pregătim pentru a 4-a doză (al doilea booster) înainte de revenirea din vacanţă de vară pentru a face faţă unui eventual - foarte probabil - val 6.

„Noi suntem nebunii în Occident considerând că infectarea în masă este strategie de lupta împotriva virusului. Infectarea în masă este o strategie de alianţă cu virusul prin care guvernele devin complice cu pandemia pentru nişte iluzorii beneficii politice populiste, dar costuri umane şi economice imense”, concide medicul.

Comenteaza