Paracetamolul luat pe termen lung crește riscul atacurilor de cord și al accidentelor cerebrale

Paracetamolul luat pe termen lung crește riscul atacurilor de cord și al accidentelor cerebrale
| Foto: independent.co.uk

Persoanele cu hipertensiune arterială care iau paracetamol au risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie.

Medicii trebuie să analizeze riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau acest medicament timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, citați de independent.co.uk.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri și dureri, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiului său pentru utilizarea pe termen lung.

Studiul a analizat evoluția medicală a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială. Lor li s-a cerut să ia 1 gram de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni - o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică - și apoi pastile fără substanță activă timp de încă două săptămâni.

Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral”, a spus profesorul James Dear.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le recomande pacienților cu durere cronică o doză cât mai mică de paracetamol și să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu hipertensiune arterială și cu risc de boli de inimă. „Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, bine”, a subliniat medicul Iain MacIntyre.

Echipa din Edinburgh a spus că nu poate explica modul în care paracetamolul ar crește tensiunea arterială, dar constatările lor ar trebui să ducă la o revizuire a modului în care prescriu paracetamol pe termen lung.

Comenteaza