Peste 300 de copii au murit din cauza unor siropuri de tuse. OMS face cercetări

Peste 300 de copii au murit din cauza unor siropuri de tuse. OMS face cercetări

OMS face investigații privind ingredientele unor siropuri de tuse pentru copii, după ce s-au înregistrat peste 300 de decese asociate cu administrarea acestora.

OMS a lansat luni un apel la ''o acţiune imediată şi coordonată'' în vederea eradicării medicamentelor neconforme şi contrafăcute după decesul a peste 300 de copii din cauza unor siropuri de tuse contaminate, informează AFP, citat de Agerpres.

În decursul ultimelor patru luni, cel puţin şapte ţări au semnalat incidente în care au fost implicate siropuri pediatrice împotriva tusei eliberate fără reţetă, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un comunicat.

Peste 300 de decese au fost asociate cu administrarea unor astfel de medicamente în trei dintre aceste ţări: Gambia, Indonezia, Uzbekistan, a precizat organizaţia, adăugând că cele mai multe dintre decese s-au înregistrat în rândul ''copiilor sub cinci ani''.

Incidentele semnalate vizează contaminarea confirmată sau suspectată a unor siropuri de tuse fabricate în India, cu un conţinut ridicat de dietilen glicol şi de etilen glicol. ''Aceste substanţe contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel şi pot fi mortale chiar dacă sunt ingerate în cantităţi mici'', a avertizat OMS, adăugând că ''nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente''.

Organizaţia a lansat o primă alertă după decesul unor copii în Gambia în octombrie, urmată la o lună de o a doua alertă referitoare la Indonezia şi o alta, la începutul acestei luni, pentru Uzbekistan.

OMS a emis avertizări referitoare la siropurile fabricate de companiile indiene Marion Biotech şi Maiden Pharmaceuticals şi a îndemnat statele să-şi sporească eforturile pentru depistarea şi retragerea din circulaţie a tuturor medicamentelor contaminate, să supravegheze mai strict lanţurile de aprovizionare şi să dea alarma în cazul descoperirii unor produse neconforme.

OMS susţine că ''nu este vorba despre incidente izolate'' şi solicită ''măsuri imediate şi coordonate''.

Autorităţile de reglementare precum şi guvernele trebuie să depisteze şi să retragă toate produsele medicale care nu corespund normelor şi care au fost identificate în urma alertelor OMS şi să vegheze ca produsele să provină de la furnizori agreaţi, iar comercializarea acestora să fie aprobată de autorităţile competente.

Fabricanţii de medicamente ar trebui ''să cumpere doar excipienţi de calitate farmaceutică şi doar de la furnizori acreditaţi'', a subliniat OMS.

Companiile farmaceutice trebuie să ţină o evidenţă completă a achiziţiilor pe care le fac, să efectueze ''teste exhaustive'' ale ingredientelor înainte de a le utiliza şi să furnizeze certificate care atestă calitatea produsului.

În ultimul rând, potrivit OMS, furnizorii şi producătorii de medicamente trebuie ''să verifice mereu indicii ale unei contrafaceri'' şi să vândă doar medicamente utilizate de autorităţile competente.

Comenteaza