Presiune imensă pusă pe cadrele medicale implicate în lupta cu noul coronavirus

Presiune imensă pusă pe cadrele medicale implicate în lupta cu noul coronavirus
| Foto: Asistenți medicali la Spitalul Clínic din Barcelona.Francisco Avia / Clinica Spitalului / EL PAÍS - Ana Alfageme

Frustrați și epuizați, angajații spanioli din domeniul sănătății se confruntă deja cu efectul emoțional al crizei coronavirusului. Presiunea imensă pusă pe cadrele medicale, duce la depresie, anxietate și stres post-traumatic.

Fatima, o asistentă din unitatea de terapie intensivă din spitalul Alcorcón din Madrid, scrie dintr-o cameră de hotel, unde se află pentru a-și proteja mama, care are Alzheimer, tatăl ei mai în vârstă și cele două fiice ale sale adolescente de riscul unei  infectări cu COVID-19. „Ieri, am văzut pentru prima oară cum viața și moartea se privesc reciproc în ochi”, scrie ea. „A trebuit să ajut familiile în suferință care, fără niciun avertisment, aveau moartea care îi privea în ochii lor inocenți. Am strâns mâna unei femei înainte de a-i administra medicamente, astfel încât un ventilator să poată respira pentru ea. I-am spus: „Totul va fi bine”, dar nu am reușit să o ajut. Moartea a câștigat din nou. Am ieșit afară să plâng. ”

Mulți lucrători din domeniul sănătății, în prima linie a unei crize sanitare care, deja a luat viața a peste 15.000 de persoane în Spania, cu sute de mii de bolnavi, se simt ca Fatima. În cadrul unei sesiuni de consiliere de grup pentru personalul medical din spitalul Gregorio Marañón, psihologul María Mayoral explică: „Ei văd că situaţia pacienţilor se agravează într-o zi și mor pe următoarea, ceea ce creează incertitudine și un sentiment a fost pierdut orice control asupra situaţiei. De asemenea, le este frică să contracteze coronavirusul și să le transmită celor dragi boala, ceea ce generează sentimente de vinovăție și de izolare."

„Cel mai greu lucru când un pacient moare este să vadă familia din spatele măștilor plângând și spunând de la ușă: „Tată, te iubim!”. Și tu treci și, deși este sedat, îi spui că au venit să-și ia rămas bun. Uneori face un gest. Apoi familia lui plânge. Plâng cu ei ”, spune Gloria, o altă asistentă de terapie intensivă.

"Suportul emoțional este furnizat în mod normal de către familii, dar cu pacienții izolați, acest lucru este acum asumat de lucrătorii din domeniul sănătății", spune Maria Paz García-Vera, profesor de psihologie clinică, care coordonează asistențele Ministerului Sănătății, care sunt gestionate de 47 experți în criză. „Deși se simt foarte apreciați de toată lumea, asta înseamnă și multă presiune, deoarece nu vor să dezamăgească. Ei merg mult dincolo de chemarea datoriei. "

Ce se va întâmpla când se va încheia criza coronavirusului? „Au fost multe improvizații și ei (lucrătorii din sănătate) sunt extrem de furioși. Vor retrăi totul ”, spune Enrique García Bernardo, psihiatru la spitalul Gregorio Marañón.

Există un consens general că sănătatea mintală a lucrătorilor din sănătate trebuie abordată cât mai curând posibil. „Dacă încep să aibă grijă de ei acum și vor cere ajutor, vor putea să se ocupe mai bine mai târziu”, spune Mayoral. „Unii vor avea resurse. Alții nu. ” (sursa: El Pais)

Comenteaza