Răzvan Cherecheş, despre MAREA RELAXARE: "Românii care vor muri în ianuarie, vor muri din cauza măsurilor din decembrie"

Răzvan Cherecheş, despre MAREA RELAXARE: "Românii care vor muri în ianuarie, vor muri din cauza măsurilor din decembrie"

Profesorul de sănătate publică de la UBB Cluj, Răzvan Cherecheş, îi întreabă guvernanţi cine şi-a asumat morţii din valul 4 şi cine şi-i va asuma pe cei care vor urma după relaxările din decembrie.  

Răzvan Cherecheş, trage un semnal de alarmă cu privire la măsurile iresponsabile privind relaxările stabilite de către autorităţile din România, în timp ce ne aflăm într-o pauză dintre valurile de COVID-19. Politicienii trebuie să își asume greșelile pe care le au făcut în valul anterior pentru că altfel în situația de acum, actualul Guvern continuă greșelile Guvernului anterior, care a luat decizii fiind ghidat exclusiv de alegerile Interne din PNL, a declarat Răzvan Cherecheş miercuri seara la Jurnalul de Seară de la Digi24. 

"Pentru morții din valul anterior guvernul NU a plătit. De fapt cei de la conducere NU au fost arătați cu degetul pentru că persoanele care au murit, au murit de fapt din cauza măsurilor iresponsabile luate de Guvern. Românii care vor muri în ianuarie, vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie", a declarat Cherecheş.

Cu privire la sărbătorile pline de măsuri de relaxare se ridică întrebarea ce e de făcut pentru a putea fi în vreun fel sigure, dincolo de ceea ce anunţă autorităţile. Cherecheş îi îndeamnă pe români să se testeze înainte de a participa la orice fel de adunare.

"La orice fel de adunare ar trebui făcut un test antigen rapid, indiferent că ești vaccinat sau nu ești vaccinat. (...) De la patru luni începe să scadă din protecția vaccinului, atunci ar trebui făcut un test antigen pentru toată lumea. E un test care iţi oferă o garanţie şi te face să respiri mai uşurat. Oricum nimeni nu va purta mască la adunările de familie. La restul întrunirilor care nu sunt de familie, cu persoanele intime, trebuie păstrată atât cât se poate distanța și atât cât se poate o  ventilație.

Deschiderea sărbătorilor şi a petrecerilor de Revelion va duce cu siguranță la focare. Cu siguranță după sărbători vom avea focare care vor continua să se propage în interior, în comunități", avertizează profesorul clujean.

Despre certificatul verde acesta spune că a fost transformat într-o glumă, iar ideea cu introducerea acestuia doar când există 3 săptămâni de creștere consecutivă "e ca și cum ai zice că ai dreptul să chemi pompierii doar după ce ţi-a luat foc al doilea etaj din casă. Dacă îți arde numai parterul, îmi pare rău nu ai dreptul să chemi pompierii. E ridicol, adică noi știm că urmează o creștere, domnul ministru Rafila anunțat că va veni în ianuarie un val 5 și cu toate astea prevenția pe care o facem noi este că putem interveni doar atunci când situația se va agrava. E ca și cum ai zice nu ai voie să previi cancerul decât după ce ai făcut cancer", spune Cherecheş. 

În concluzie, ideea de relaxări ne induce ideea de lipsă de pericol. "În vară, când s-au anunţat primele relaxări în ziua următoare a început să scadă imediat rata de vaccinare. Faptul că certificatul verde a fost respins cu entuziasm către PSD în Parlament chiar că de către domnul Rafila, care a respins ideea certificatului verde extins și la locul de muncă a dus imediat și la scăderea ratei de vaccinare. 

Sărbătorile dau senzația, că revenim la normal ceea ce nu e cazul, pentru că suntem într-o pauză din nou, urmează valul următor deci e momentull să ne pregătim exact ca și azi, când au fost primele zile de ninsoare în țară deja sunt orașe în care primarii au fost luați prin surprindere că a nins în luna decembrie și cu toate acestea nu învățăm nimic de la un guvern la alt Guvern", a adăugat Răzvan Cherecheş. 

Comenteaza