REALITATEA TV Cluj: Ce îi nemulţumeşte pe rezidenţii clujeni care au ieşit azi în stradă VIDEO

REALITATEA TV Cluj: Ce îi nemulţumeşte pe rezidenţii clujeni care au ieşit azi în stradă VIDEO
Au primit bursele promise de Guvern, dar tot au ieşit în stradă să protesteze. Aproximativ 200 de medici rezidenţi din Cluj-Napoca au pichetat Prefectura, astăzi, timp de două ore, şi au tras un semnal de alarmă asupra subfinanţării sistemului medical. Tinerii doctori spun că, dacă situaţia financiară în spitale nu se îmbunătăţeşte, România va fi nevoită să importe medici, deoarece tinerii vor migra în masă spre alte colţuri ale lumii, pentru salarii mai mari.

Medicii rezidenţi din Cluj au protestat cu măşti chirurgicale pe faţă. Unii au venit îmbrăcaţi în halate albe şi au avut în mână foi pe care şi-au scris nemulţumirile. Ei îşi doresc gărzi şi ore suplimentare plătite, mai multă aparatură în spitale şi includerea bursei de 150 de euro în grila de salarizare. Paul Turcoman e unul dintre protestatari şi explică în materialul video ce îl nemulţumeşte.

Tinerii medici muncesc cot la cot cu doctorii care îi învaţă. Au grijă de pacienţi cu devotament, dar, cu toate acestea, gărzile nu le sunt plătite şi, de multe ori, nu primesc nici măcar o porţie de mâncare într-o tură de 24 de ore. În astfel de condiţii, nici nu e de mirare că tot mai mulţi rezidenţi se uită cu interes la ofertele de muncă din ţările vestice, unde lefurile trec lejer de pragul de o mie de euro. Florica Potroviţă e medic rezident şi explică în materialul video ce a scos-o azi în stradă.

Medicii se plâng şi de faptul că în spitale sunt prea puţine aparate medicale.

Medicii rezidenţi au stat de vorbă şi cu prefectul de Cluj, iar acesta le-a promis o întrevedere cu noul ministru al Sănătăţii.

Cât despre bursele de 150 de euro, acestea au venit doar pe luna ianuarie. Ministerul sănătăţii le-a promis rezidenţilor că banii pe luna februarie vor fi plătiţi până pe 20 martie.


Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza