Sănătate de fier. Vitamina esenţială pentru organism

Sănătate de fier. Vitamina esenţială pentru organism
Specialiştii susţin că vitamina K este esenţială pentru o sănătate de fier şi spun că trebuie să acordăm mai multă importanţă produselor alimentare care o conţin.

Vitamina K are funcţii extrem de importante în organismul uman, dintre care cea mai cunoscută este aceea de stimulare a coagulării sângelui, proces de însemnătate vitală pentru vindecarea rănilor.

O formă bioactivă a vitaminei, numită vitamina K2 are de asemenea proprietăţi importante prentru organismul nostru. Vitamina K2 ajută la formarea oaselor, stimulând încorporarea calciului în ţesutul osos. Osteocalcina, o proteină deosebit de importantă pentru formarea oaselor, are nevoie de prezenţa vitaminei K2 naturală pentru a funcţiona normal. În cazul unei carenţe pe termen lung a vitaminei K2, ţesutul osos devine mai puţin rezistent. De asemenea, vitamina K2 reduce acumularea de calciu pe pereţii interni ai vaselor de sânge. Acumularea excesivă de calciu în vase este nocivă, deoarece măreşte rigiditatea şi fragilitatea vaselor sanguine, afectând negativ fluxul sanguin către şi dinspre inimă.

Cine are nevoie vitamina K2?
Deşi este evident că, în virtutea rolurilor ei esenţiale în organism, toată lumea are nevoie de această vitamină, există unele categorii de vârstă care necesită un aport crescut: copiii, femeile şi bărbaţii de peste 45 de ani şi vârstnicii.

Surse de vitamina K2

Vitamina K2 se găseşte în mod natural în multe alimente de origine animală, precum carne roşie şi carne de pui, brânzeturi şi ouă, în timp ce vitamina K1, se găseşte în special în legumele cu frunze verzi.

 

Comenteaza