Statistică tulburătoare! La fiecare trei minute, un copil cu cancer pierde lupta cu boala

Statistică tulburătoare! La fiecare trei minute, un copil cu cancer pierde lupta cu boala

 În fiecare an, pe 15 februarie, este marcată Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer.

Începând din 2002, la iniţiativa organizaţiei Childhood Cancer International, în această zi sunt promovate campanii de colaborare la nivel internaţional pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la cancerul infantil şi pentru a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, faţă de supravieţuitorii acestei maladii şi faţă de familiile acestora.

„Un copil este diagnosticat cu cancer la fiecare două minute. La fiecare trei minute, un copil moare de cancer. Gândeşte-te la asta! De Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, suntem uniţi pentru a face din cancerul infantil o prioritate naţională şi globală în domeniul sănătăţii copilului, în sprijinul Obiectivelor ţintă ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în domeniul cancerului la copii”, menţionează Childhood Cancer International.

Simbolul Zilei internaţionale a copilului bolnav de cancer este fundiţa galben-aurie, al cărei scop este acela de a atrage atenţia asupra faptului că fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, de rasă, de situaţia financiară sau de clasa socială. Totodată, fundiţa galben-aurie aminteşte că multe dintre decesele copiiilor cu cancer pot fi evitate prin diagnosticarea exactă, în timp util, prin accesul acestor copii la tratament şi îngrijire adecvată, la medicamente esenţiale de bună calitate.

„În fiecare an, peste 400.000 de copii şi adolescenţi cu vârsta sub 20 de ani sunt diagnosticaţi cu cancer.

În ciuda progreselor în tratamentul cancerului, care înseamnă că peste 80% dintre copiii din țările bogate precum Marea Britanie și SUA vor supraviețui, în țările mai sărace (unde apar 4 din 5 cazuri de cancer în copilărie) este o altă poveste. Realitatea pentru prea mulți copii este că tratamentele pentru cancer sunt fie inaccesibile, fie de neatins, pur și simplu din cauza locului în care locuiesc.

Obiectivul ţintă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, este de a elimina suferinţa copiilor care luptă cu această boală şi de a atinge un procent de supravieţuire de cel puţin 60% pentru copiii diagnosticaţi cu cancer din întreaga lume până în 2030”, conform Childhood Cancer International.

Primul program gratuit de testare genetică în România pentru copiii recent diagnosticați cu cancer

În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer. Astăzi, de Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, MedLife anunță că lansează primul program de testare genetică, cu acoperire națională, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic, susținut integral cu fonduri proprii.

"Speranța nu moare de cancer" este un program gratuit în cadrul căruia pacienții pediatrici cu cancer pot beneficia de unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume pentru afecțiuni oncologice, care analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Pe baza rezultatelor obținute în urma testării, medicii oncologi vor putea să aleagă cele mai potrivite tratamente și terapii pentru fiecare pacient, în funcție de profilul mutațional al tumorii.

Programul vizează pacienții cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului. Astfel, aceștia ar putea beneficia în urma testării genetice de terapii personalizate. 

Înscrierea se poate face prin intermediul unuia dintre părinți, al tutorelui legal sau al medicului curant.

 

 

 

Comenteaza