Studiu îngrijorător: Până în 2050, mai mult de jumătate dintre adolescenți vor fi miopi

Studiu îngrijorător: Până în 2050, mai mult de jumătate dintre adolescenți vor fi miopi

Un nou studiu arată că numărul copiilor și adolescenților miopi va crește la nivel mondial la peste 740 de milioane până în 2050.

Autorii studiului privind prevalența acestei afecțiuni la copii și adolescenți au declarat că miopia – dificultatea de a vedea obiecte la distanță – a crescut treptat din 1990 de la aproximativ un sfert dintre copii și adolescenți la o treime, ceea ce face ca prevalența sa globală actuală să fie „substanțială”, arată 360medical.ro.

Publicată marți, în British Journal of Ophthalmology, cercetarea a furnizat o analiză a 311 studii care au implicat mai mult de 5,4 milioane de participanți din 50 de țări.

Deși se știa anterior că miopia este în creștere, noul studiu, condus de cercetători de la Universitatea Sun Yat-Sen din Guangzhou, China, include proiecții actualizate pe șase continente pentru a înțelege mai bine amploarea problemei.

În ansamblu, studiul a prevăzut o creștere de 9 % a prevalenței miopiei la nivel mondial între 2023 și 2050.

Se preconizează că prevalența va fi mai mare în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, comparativ cu copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, au declarat autorii.

Ei prevăd că, până în 2050, mai mult de jumătate dintre adolescenți și mai mult de un sfert dintre copiii din aceste grupe de vârstă vor fi miopi.

„Aceasta este o predicție foarte îngrijorătoare și se încadrează în datele anterioare, dar ne oferă o estimare mai precisă și actualizată”, a declarat Imran Jawaid, oftalmolog pediatru consultant la Moorfields Eye Hospital Dubai, care nu a fost implicat în studiu.

Miopia este văzută în prezent mai mult ca o afecțiune oculară

În timp ce miopia obișnuia să fie considerată mai degrabă o tulburare decât o afecțiune oculară, există un risc cunoscut de complicații mai târziu în viață, a adăugat el.

Îngrijorarea cu privire la cifrele pentru copii este că „dacă dezvolți miopie la o vârstă mai fragedă, va fi o perioadă mai lungă în care dioptria va crește și va duce la miopie”, a explicat cercetătorul, ceea ce înseamnă că în cazul copiilor mai mici aceștia ar putea fi la cel mai mare risc de a dezvolta complicații.

Deși prevalența a fost mai mare în rândul adolescenților, studiul a constatat în special că rata de creștere a miopiei în rândul copiilor în ultimele trei decenii a fost de aproape două ori mai mare decât cea a adolescenților.

Un raport publicat săptămâna trecută de Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din Statele Unite a solicitat ca miopia să fie clasificată ca o boală și să necesite un diagnostic medical.

Acesta a recomandat ca guvernul american să încurajeze tinerii să petreacă mai mult timp în aer liber, ceea ce studiile au arătat că poate preveni miopia.

Omar Mahroo, profesor de neuroștiințe retiniene la University College London, care, de asemenea, nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Euronews Health că, deși ochelarii pot corecta acest defect de vedere, „miopia, atunci când e mare, crește riscul de complicații care amenință vederea, care includ detașări de retină și degenerare maculară miopică”.

„Aceste complicații pot duce la pierderea ireversibilă a vederii. Prin urmare, înțelegerea cauzelor miopiei și a modului în care aceasta poate fi prevenită este importantă din punctul de vedere al sănătății publice”.

Ce măsuri pot fi luate pentru a preveni miopia?

Autorii spun că există câteva modalități simple de a ajuta la prevenirea miopiei, cum ar fi lucrul la o distanță de 30 cm de o carte sau de un ecran și petrecerea timpului în aer liber.

„Întotdeauna încurajăm copiii să petreacă cel puțin o oră, poate două ore pe zi în aer liber la vârsta preșcolară, deoarece știm că acest lucru este legat de nivelurile reduse sau de incidența redusă a miopiei”, au scris ei.

De asemenea, persoanele tinere ar trebui să practice măsuri de protecție a ochilor. Specialiștii recomandă creșterea activității fizice și scăderea timpului petrecut în fața televizorului, jucând jocuri pe calculator și fiind activi online. Autorii studiului au făcut apel la autorități să reducă și povara excesului de teme pentru acasă.

Comenteaza