Video Te pot omorî medicamentele pentru COVID luate acasă? Explicațiile unui medic

Te pot omorî medicamentele pentru COVID luate acasă? Explicațiile unui medic

Un medic clujean explică de ce este riscant ca pacienții cu COVID să-și administreze singuri tratamente și explică ce medicamente pot fi luate în formele ușoare de boală.

Medicul Paul Oargă, rezident ATI, a explicat ce medicamente se pot lua în cazul unor forme ușoare și moderate de COVID și ce medicamente trebuie evitate întrucât ne pot face mai mult rău decât bine dacă le luăm fără să ne fi fost recomandate de medic.

"Dacă nu ai lipsă de aer și saturația este mai mare de 94%, te încadrezi în una din cele două forme, ușoare sau moderate. Ceea ce e bine!

Ce medicamente poți să iei? Medicamente simptomatice! Dacă te doare capul, ai febră și dureri musculare, folosește paracetamol, chiar și ibuprofen, pentru că nu s-a dovedit că ar cauza forme mai severe de COVID. Trebuie să te hidratezi și să nu stai toată ziua în pat să te uiți la televizor, pentru că crește riscul de tromboză. Faptul că boala cauzează inflamație, produce un status pro coagulant. Dar asta nu justifică sub nicio formă să își administreze anticoagulante singuri. Acesta este un medicament foarte periculos, dacă nu este recomandat și monitorizat de un medic", a spus dr. Paul Oargă.

Medicul recomandă monitorizarea saturației de oxigen, iar dacă aceasta scade sub 94%, spune că trebuie luată legătura cu un medic sau chemată ambulanța. 

"Ia-ți un pulsoximetru de la farmacie și monitorizează saturația în fiecare zi. Ce înseamnă asta: pe o mână caldă, care nu se mișcă, de preferat să nu ai ojă sau lac de unghii (ca să fie monitorizarea eficientă), te uiți să veză să ai o saturație peste 94%. E foarte important dacă vezi și o tendință descrescătoare a saturației. Adică dacă azi ai 96-97, mâine ai 95-96, poimâine 93-94, deja începi să te alarmezi. În momentul în care saturația ta scade sub 94% trebuie să iei legătura fie cu medicul de familie, fie dacă e o urgență să suni la 112", a explicat dr. Paul Oargă.

Acesta a explicat și de ce nu trebuie administrate imediat antibiotice.

"Bacteriile reacționează la antibiotice, dar virusurile sub nicio formă. Pneumonia pe care o poate cauza COVID este una virală și nu răspunde la antibiotice. Și atunci este foarte greșit să administrezi în pneumonia virală antibiotice. Nici Azitromicină, nici Claritromicină, nici Doxiciclină! Acestea se administrează numai dacă este și o infecție suprapusă peste cea de COVID. Asta este datoria medicului tău să îți spună, nu să te apuci să îți autoadministrezi această medicație. Dacă tu pe lângă aceste medicamente, să zicem azitromicină și claritomicină, adaugi și hidroxiclorochină, de care ai auzit că e foarte bună pentru Covid-19 crește riscul de evenimente cardio-vasculare. Adică crește riscul de palpitații, de sincopă (care e un leșin mai grav) sau convulsii care pot merge până la moarte subită cardiacă", spune medicul clujean.

Doctorul a vorbit și despre corticosteroizi și spune că "sub nicio formă nu se recomandă administrarea lor fără supraveghere medicală și fără indicație medicală", iar despre ivermectină afirmă că, "din păcate, cei care au făcut studii nu au putut să vină cu o concluzie. Așadar, ea nu este încă recomandată, dar nici nu s-a spus că nu este bună. Cel mai bine este să așteptăm și să vedem care o să fie rezultatele acestor studii".

Comenteaza