Vești bune pentru pacienții cu leucemie! Bolnavi în remisie după ce au primit un tratament cu celule CAR-T
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Feb 2022, 10:48
- Sănătate
- Ascultă știrea
Două persoane care sufereau de o formă de leucemie au intrat în remisiune la zece ani după ce au început terapia cu celule CAR-T, celule imunitare modificate în laborator.
Conform cercetătorilor americani, terapia cu celule CAR-T, celule imunitare modificate în laborator, poate reprezenta “un regim curativ” pentru leucemia limfocitară cronică, o afecțiune care reprezintă aproximativ un sfert din cazurile noi de leucemie din lume.
Un studiu al specialiștilor de la Universitatea din Pennsylvania și cei de la Institutul Novartis pentru Cercetare Biomedicală descrie “un proces de monitorizare de 10 ani a primilor pacienți tratați cu celulele CAR-T, modificate cu receptorul antigenic himeric”, prima terapie celulară realizată “din propriul sistem imunitar al pacientului”.
“Putem acum concluziona că aceste celule CAR-T pot vindeca pacienții cu leucemie”, a declarat doctorul Carl June, un imunolog în domeniul oncologiei la Universitatea din Pennsylvania, conform CNN.
Celulele CAR-T au fost concepute pentru a trata leucemia prin valorificarea propriului sistem imunitar al organismului în vederea țintirii cancerului. Terapia constă în modificarea, într-un laborator, a celulelor imune ale pacientului, folosind un virus. Celulele capătă astfel capacitatea de a recunoaște și ucide sursa cancerului.
“Celulele CAR T au rămas detectabile în organismul pacienților la mai mult de zece ani de la infuzie, iar ambele persoane sunt acum în remisiune”, au precizat autorii studiului. Pacienții bolnavi de leucemie, care se aflau în remisiune completă în 2010 după ce au primit celulele T în Faza 1 a studiului clinic, și-au menținut această remisiune și la mai multe de 10 ani de la primul contact cu celulele imunitare modificate.
Totuși, se pare că tratamentul poate provoca unele efecte secundare serioase, precum “sindromul de liză tumorală, un fenomen în care numeroasele celule canceroase care mor își varsă compoziția în sânge, iar astfel oamenii se pot îmbolnăvi”, pot fi afectați rinichii, iar alt efect secundar ar fi o stare asemănătoare cu gripa care poate duce la scăderea tensiunii arteriale și crea probleme pulmonare, a explicat doctorul David Porter.