ZEMOS de DELICIOASE! Inamicii CANCERULUI, a DURERILOR CRONICE, a BOLILOR RENALE şI BILIARE

ZEMOS de DELICIOASE! Inamicii CANCERULUI, a DURERILOR CRONICE, a BOLILOR RENALE şI BILIARE
Dulci sau mai acrişoare, cărnoase sau, din contră, zemoase, aceste fructe considerate de mulţi legume ar trebui introduse în dieta fiecăruia! Motivele sunt nenumărate.

Roşiile, native din sudul Americii de Nord și nordul Americii de Sud, având un areal natural de extindere din centrul Mexicului până în Peru, au ajuns să fie consumate pe toate continentele. Atât crude, cât şi gătite, furnizează nutrienţi esenţiali pentru organism, luptând împotriva unor afecţiuni distrugătoare.

O roşie coaptă, de circa 150 de grame, este o sursă excelentă de vitamina A, C, B6 şi K, acid folic, potasiu, tiamină, niacină, magneziu, fosfor, fibre şi cupru, toate necesare unei stări perfecte de sănătate. Mai mult, roşiile conţin cantităţi reduse de sodiu, grăsimi saturate, colesterol sau calorii, motiv pentru care sunt recomandate în cadrul unei diete sănătoase şi al curelor de slăbire. 

Inamicii cancerului

Datorită conţinutului de lipocen, roşiile protejează organismul de apariţia mai multor tipuri de cancer, precum cel de prostată, cervix, ovare, gură, faringe, gât, esofag, stomac, colon şi rect. 

Întăresc oasele

Vitamina K şi calciul, doi nutrienţi furnizaţi de roşii, sunt excelenţi factori de fortificare şi regenerare a ţesutului osos. Licopenul din roşii s-a dovedit util în îmbunătăţirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei.

Previn bolile biliare şi renale

Roşiile sunt eficiente în prevenirea afecţiunilor renale şi biliare. Medicii au descoperit o legatură directă între consumul de roşii şi susceptibilitatea redusă de a dezvolta pietre la rinichi şi calculi biliari, în special dacă sunt consumate fără seminţe.

Facilitează pierderea excesului de kilograme

Roşiile ajută şi la pierderea excesului ponderal, datorită conţinutului ridicat de apă şi fibre, motiv pentru care consumul lor induce rapid senzaţia de saţietate. În plus, îmbunătăţesc digestia, contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le furnizează, şi stimulează producţia hormonului numit leptină, responsabil pentru controlul apetitului, reglarea metabolismului şi reducerea greutăţii corporale excedentare.

Menţin sănătatea pielii

Betacarotenul din roşii are o acţiune protectoare asupra pielii în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. De asemenea, licopenul conţinut încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului cutanat.

Reduc intensitatea durerilor cronice

Persoanele care suferă de dureri cronice recurente produse de boli precum artrita îşi pot găsi alinarea consumând roşii. Bioflavonoizii şi carotenoidele din aceste fructe sunt agenţi anti-inflamatori eficienţi, acţionand ca analgezice naturale.

Îmbunătăţesc vederea

Vitamina A poate să îmbunătăţească acurateţea vederii şi să prevină afecţiunile văzului. Un studiu de specialitate a demonstrat că un consum regulat de roşii reduce riscul apariţiei degenerării maculare, o afecţiune gravă şi ireversibilă a ochilor.

Reglează nivelul glicemiei în sânge

Roşiile sunt o sursă bogată de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei în sange şi inhibă pofta de alimente dulci.

Menţin sănătatea părului

Datorită conţinutului ridicat de vitamina A, roşiile sunt responsabile şi pentru menţinerea sănătăţii părului, ajutând podoaba capilară să rămână rezistentă şi strălucitoare.

Comenteaza