Ai urcat cu animalul de companie în mijloacele de transport CTP? Plătești bilet
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 07:59
- Social
- Ascultă știrea
Chiar dacă accesul cu câini în mijloacele de transport public în comun este permis la Cluj-Napoca de ani buni, mulți călători încă nu cunosc regulamentul pentru călătoriile cu un animal de companie în mijloacele de transport în comun.
”Bună ziua, am o ne lămurire pe mijlocul de transport este necesar bilet pentru animale de companie fiindcă am avut o experiență cam neplăcută cu un controlor mi-a cerut bilet pe cățelușă”, a scris o clujeancă pe un grup de Facebook al cartierului Mănăștur.
Deși unii clujeni au susținut că nu e voie cu animalul de companie în mijloacele de trasnsport, iar alții că nu ar trebui făcut bilet, alți clujeni, care sunt la curent cu legislația în vigoare, i-au sfătuit pe cei care doresc să călătorească cu un câine în mijloacele de transport public din Cluj să consulte Hotărârea de Consiliu Local 354/2015.
În respectiva hotărâre este menționat ce presupune călătoria cu un câine în mijloacele de transport din oraș. Răspunsul e da, poți călători cu CÂINELE în mijloacele de transport în comun, dar în anumite CONDIȚII.
Deci se aplică art.6 HCL 354/2015 unde este specificat:
Art.6. Accesul persoanelor însoțite de câini în mijloacele de transport public (CTP):
1. Câinii de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă și vor purta botniță:
2. Câinii de talie mică vor fi ținuți în lesă. în brațe sau în cușcă ori geantă de transport:
3. În mijlocul de transport în comun va urca maxim un câine însoțit de deținător:
4. Deținătorul achită și compostează și pentru câine un bilet de călătorie;
5. Lesa câinelui va fi prinsă de zgardă sau ham;
6. Câinele trebuie să fie îngrijit și educat pentru a nu provoca deranj pentru restul călătorilor;
7. Conducătorul autovehiculul are dreptul să solicite persoanei însoțite de câine părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate prevederile prezentului articol, iar aceasta este obligată să se conformeze;
8. Persoana însoțită de câine va alege cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun și va evita orele de vârf și mijloacele de transport aglomerate; este considerat mijloc de transport neaglomerat acela care prin numărul de călători permite ținerea câinelui la cel puțin un metru distanță de ceilalți călători.