Condiții mai aspre pentru cei care vor să devină asistenți maternali / Legea a fost modificată în urma controalelor

Condiții mai aspre pentru cei care vor să devină asistenți maternali / Legea a fost modificată în urma controalelor

Guvernul a modificat în şedinţa de joi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să ajungă asistenţi maternali.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, spune că acestea sunt modificate în urma unor controale şi sesizări, scrie Mediafax.

„Parctic după 21 de ani venim cu modificări ample în urma controalelor efectuate de Autoritatea Naţională pentru protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în egală măsură în urma sesizărilor primite la telefonul de urgenţă 119, dar şi a unor controale neanunţate efectuate din partea mea şi a echipei de la miniter”, a spus ministra Natalia Intotero.

Conform acesteia, aceste rezultate „au dus la înăsprirea condiţiilor pentru toţi cei care doresc să devină asistenţi maternali, să beneficieze de o pregătire în prealabil, de asemenea partea de testare să fie făcută de această dată de specialişti angajaţi ai statului, spre deosebire de până acum când această parte în mare parte de evaluare şi testate era făcută de firme private”.

Potrivit modificărilor, un asistent maternal va putea primi în grijă cel mult doi copii, cu excepţia cazurilor în care este vorba de fraţi.

„O altă prevedere: pensionarea. Conform Codului muncii până acum cei care munceau în acest sistem puteau să solicite să aibă copiii în grijă chiar şi după vârsta de pensionare. Desigur vor fi excepţii, situaţiile tranzitorii pentru copiii care se află în momentul de faţă în grija acestor asistenţi maternali pentru a nu trece prin alte traume”, a adăugat ministrul Familiei.

Se introduc condiţii în ceea ce priveşte locuinţa asistentul maternal, care trebuie să fie situată în apropierea unor unităţi de învăţământ, să aibă dotări normale şi să fie aproape de un dispensar.

„Vârsta minimă de 18 ani între asistentul maternal şi tânărul care îl are în îngrijire şi maxim 47 de ani. Adică, la 47 de ani este vârsta maximă la care un asistent maternal poate lua în grijă un copil de câteva zile astfel încât la împlinirea vârstei de pensionare acest copil să aibă vârsta împlinită de 18 ani şi să nu fie nevoit să treacă prin alte traume”, a mai spus ministrul.

Comenteaza