Cum pierzi un loc de veci în Cluj-Napoca / Anunţ înfipt pe un mormânt din Mănăştur
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Apr 2025, 08:48
- Social
- Ascultă știrea

Clujenii care nu actualizează datele cu privire la dreptul de concesiune a locurilor de veci își pierd morții, respectiv mormintele.
"Bună ziua. O informţie utilă pentru cei care îi aveţi îngropati pe cei dragi în cimitirul de la capela veche din Mănăştur. Atentie la concesionarea mormintelor. Poza e făcuta azi 09.04.2025”, a transmis un mănăşturean care a trecut prin cimitir miercuri.
Pe un mormânt din cimitirul Mănăştur a fost înfipt un anunţ în care scrie următoarele: "Acest mormânt a intrat în patrimoniul parohiei. Având în vedere că perioada pentru actualizarea datelor cu privire la dreptul de concesiune a locului de veci a expirat, deţinătorul acestui mormânt şi-a pierdut dreptul de concesiune".
- Dar după cât timp se face acest demers de “actualizare”?
- Fereasca Dumnezeu! Nici în mormant nu mai au linişte!
- Înaintea demersului atât de dur... parahia trebuie să solicite deţinătorului de concesiune reînnoirea contractului. Dacă au facut-o şi nu s-a prezentat nimeni, se reconcesionează. Oricum e trist.
- Atenție! Verificați la 20 de ani. Prin 2000 s-a plătit pe 20 de ani. Nu uitați să plătiți, nu e mult dar partea proastă este că în Mănăștur nu te lasă să plătești decât în anul în care se împlinesc 20 de ani de la înmormântare/concesie., au scris alţi clujeni în postarea de pe grupul de Facebook Trăiesc în Mănăştur.
Clujenii spun pentru ZIUA de CLUJ, că da, la noi în oraş pe 20 de ani este concesionat un loc de veci, iar suma ar fi în jur de 650 de lei. Dar contractul trebuie reînnoit după ce trec alţi 20 de ani de la concesionare, iar mormântul trebuie neapărat şi întreţinut.
Un lucru e clar, cei care deţin morminte în Cluj-Napoca nu pot lăsa la voia întâmplării situaţia lor deoarece riscă să rămână fără locul de veci, iar ulterior dacă vor avea nevoie de acesta ar putea găsi acolo noi "proprietari". Pe de altă parte, mănăşturenii spun că locurile de veci de la capela veche a bisericii sunt gestionate chiar de parohia ortodoxă, iar cele de la capela nouă din Mănăştur, aparţin de administraţia centrală a cimitirelor oraşului.
Pe site-ul Primăriei Cluj Napoca, în dreptul departamentului Serviciul Administrare cimitire domeniul public se menţionează că una dintre atribuţiile acestui departament este să verifice valabilitatea concesiunilor și să notifice concesionarii la scadență. Locaţia în care îşi desfăşoară activitatea este pe str. Avram Iancu nr. 26-28, iar cei care doresc să afle situaţia locurilor de veci a familiilor lor pot afla informaţii de acolo.